2 Φεβρουαρίου 2019

Φτωχός ο απολογισμός της κ. Καλογήρου.



Κάνοντας ουσιαστικά έναρξη της προεκλογικής περιόδου , η Περιφερειάρχης κ. Καλογήρου, προέβη σε απολογισμό δράσης της απερχόμενης περιόδου. Ο πολιτικός απολογισμός , από απόψεως χρόνου, ήταν  σύντομος και από απόψεως περιεχομένου πολύ φτωχός. Είχε προηγηθεί ο Απολογισμός των Αντιπεριφερειαρχών και Εντεταλμένων Συμβούλων, ο οποίος   αναφερόταν στις δράσεις των υπηρεσιών και ως εκ τούτου ήταν καθαρά τεχνοκρατικός. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που επέτρεψε σε πολλούς   Περιφερειακούς Συμβούλους εύλογα να αναρωτηθούν "μα αν το έργο της Περιφέρειας περιορίζεται αποκλειστικά στη δράση των υπηρεσιών γιατί  χρειάζονται το Περιφερειακό Συμβούλιο, οι Αντιπεριφερειάρχες, οι έπαρχοι και όλα τα άλλα όργανα που έχει θεσπίσει ο νομοθέτης;". Πως τελικά εξυπηρετείται η βασική αρμοδιότητα της αιρετής Περιφέρειας που είναι η Ανάπτυξη της. Όμως και από το σύντομο απολογισμό της κ. Καλογήρου απουσίαζαν εντελώς αναφορές για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος.

  • Καμιά αναφορά για το μεταναστευτικό. Λες και δεν αποτελεί το μεγαλύτερο  πρόβλημα που απασχολεί τη τοπική κοινωνία. 
  • Καμιά αναφορά για ενέργειες, που ενδεχομένως έχει κάνει, για την  αποσυμφόρηση των νησιών μας από μετανάστες, για την υγειονομική βόμβα που απειλεί το πληθυσμό από την υποβαθμισμένη παροχή υπηρεσιών υγείας , για την επιβάρυνση του υγειονομικού συστήματος του νησιού μας, για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών. Τελικά η κ. Καλογήρου αφού δεν μπορεί να κρύψει το πρόβλημα προσπαθεί να κρυφτεί εκείνη  από αυτό.
  • Δεν  πρόβαλε  καμιά δικαιολογία για τη καταστροφή της φετινής ελαιοπαραγωγής, για τα δυσμενή αποτελέσματα από τη συνεχιζόμενη εφαρμογής της καραντίνας,  που συνδυαζόμενη με τη χαμηλή τιμή του γάλακτος καθιστά προβληματική τη θέση των κτηνοτρόφων.  Περιορίστηκε να υποστηρίξει ότι παλεύει για τα συμφέροντα των αγροτών και των κτηνοτρόφων χωρίς όμως να υποδείξει τις πολιτικές - δράσεις με τις οποίες τα επιτυγχάνει η τουλάχιστον θα προτίθεται να εφαρμόσει στο μέλλον.
  • Δεν εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Περιφέρεια υστέρησε σημαντικά στην απορρόφηση των πόρων  του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατατάσσεται,  από απόψεως απορρόφησης πιστώσεων , στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των Περιφερειών.
  • Δεν μπόρεσε να υποδείξει  κανένα σημαντικό έργο που να ολοκληρώθηκε η να ξεκίνησε επί των ημερών της. Οι σπουδαιότερες παρεμβάσεις περιορίστηκαν σε έργα συντήρησης του οδικού έργου, καθαρισμού χειμάρρων, μικρών έργων που στις περισσότερες περιπτώσεις λαμβάνουν ρουσφετολογικό χαρακτήρα. Χωρίς να υποβαθμίζουμε  την αξία αυτών των παρεμβάσεων θεωρούμε ότι σε καμιά περίπτωση δεν συγκροτούν μια επιτυχημένη περιφερειακή θητεία.
  •  Καμιά εξήγηση για το μεγάλο έργο  έργο οδοποιίας " Του δρόμου Καλλονή - Σιγρίου" . Ως γνωστό οι εργασίες του έργου, που ξεκίνησαν από 2013 και επιβλέπει το Υπουργείο Υποδομών, καρκινοβατεί. Οι εργασίες σταμάτησαν, στην αρχή της θητείας της παρούσης περιφερειακής Αρχής και έκτοτε δεν ξανάρχισαν. Τι έκανε η Περιφερειακή Αρχή για να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το έργο; 
  • Λίγες δράσεις στο τομέα τουριστικής προβολής του τόπου, οι οποίες  περιορίζονται στη συμμετοχή σε κάποιες εκθέσεις εξωτερικού - εσωτερικού, με έλλειψη παρουσίασης συγκριτικών στοιχείων , έτσι ώστε να μπορεί να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα των.  
Θα μπορούσαν να αναφερθούν και άλλα για τον απολογισμό δράσης της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής. Όμως και αυτά μόνο που επισημάναμε  είναι αρκετά για δικαιολογήσουν το χαρακτηρισμό που δώσαμε σαν "φτωχό". Αν όμως σε αυτά προσθέσει κανείς τη πρωτοφανή υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με αποκλειστική ευθύνη της κ. Χριστιάνας . Καλογήρου, την παντελή έλλειψη προετοιμασίας για το μέλλον δίκαια  μπορεί κανείς να μιλήσει για χαμένη τετραετία.

Χωρίς πρόνοια για τον ντόπιο πληθυσμό.

Στο τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας αναδείχτηκαν  δυο (2) σοβαρά προβλήματα που  δημιουργούν σοβαρές α...