3 Σεπτεμβρίου 2009

35 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΟΚ - 3η Σεπτέμβρη 2009

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Περιφερειακή Επιτροπή Βορείου Αιγαίου
Μυτιλήνη 02/09/2009
Σήμερα, 3η Σεπτέμβρη, 35 χρόνια μετά την ίδρυση του κινήματος μας, ζούμε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο. Οι δυσκολίες που προϋπήρχαν έχουν αυξηθεί. Οι προσδοκίες για καλύτερες μέρες έχουν διαψευστεί. Το μέλλον φαντάζει αβέβαιο. Η ανεργία, η διαφθορά, η εγκληματικότητα αυξάνει καθημερινά. Η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών συνεχώς επιδεινώνεται.
Την απαιτούμενη δράση της κυβέρνησης, για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων του πολίτη, έχει αντικαταστήσει η βαρετή και ανούσια συζήτηση για το τρόπο που ο κ. πρωθυπουργός θα διαχειριστεί την αναμενόμενη λαϊκή αποδοκιμασία. Το κυβερνών κόμμα ασχολείται πως θα χάσει με μικρότερη διαφορά τις επόμενες εκλογές και πότε συμφέρει να κάνει πρόωρες εκλογές, για να αποφύγει την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ. Επιθυμεί να συνεχιστεί η ακυβερνησία, που έχει δημιουργήσει η απίστευτη ανικανότητα της κυβέρνησης , και μετά τις εκλογές, επειδή συμφέρει τη Ν.Δ. και αφήνει ελπίδες σύντομης επαναφοράς στην εξουσία .
Τις δυσκολίες αυτές βιώνουν και οι κάτοικοι των νησιών με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση, αφού η νησιωτικότητα του Βορείου Αιγαίου δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα. Είναι γνωστό ότι καμιά πολιτική δράση δεν υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση για την ελαχιστοποίηση των δυσμενών συνθηκών της ζωής στα νησιά.
Ακόμα και η ίδρυση Εφετείου στο Βόρειο Αιγαίο, που αποτέλεσε πάγιο αίτημα των φορέων της Λέσβου και είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση από 2004, δεν έγινε. Η όλη υπόθεση αφού πέρασε από χίλια μύρια κύματα, τελικά κατέληξε στη πολυδιαφημισμένη δημιουργία πενταμελούς μεταβατικού Εφετείου. Βέβαια με τις επιδόσεις αυτής της κυβέρνησης μπορεί κανείς να το θεωρήσει και αυτό σαν επιτυχία!!!!
Όμως όλα τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν άλυτα και μας ταλανίζουν:
• Οι μεταφορές εξακολουθούν να προβληματίζουν με την ποιότητα των υπηρεσιών, το υψηλό κόστος, την ασυνέπεια των δρομολογίων, την εμφανή έλλειψη στρατηγικής. Δρομολόγια ανακοινώνονται , δρομολόγια καταργούνται, χωρίς να λαμβάνεται η άποψη των τοπικών φορέων. Τελευταίο θύμα η κατάργηση της σύνδεσης του Σιγρίου με το κέντρο, η εξαίρεση της αεροπορικής σύνδεσης της Λήμνου – Θεσσαλονίκης από τις άγονες γραμμές κ.ο.κ.
• Το πρόβλημα των Λαθρομεταναστών συνεχώς οξύνεται και απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες. Οι εξαγγελίες που έγιναν πριν δυο χρόνια για τη δημιουργία νέου κέντρου Λαθρομεταναστών στη Λέσβου παραμένει στη σφαίρα των ανακοινώσεων και της επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Το έλλειμμα στη στέγη καλύπτεται με την κατάληψη δομών που προορίζονται για άλλες χρήσεις (ΠΙΚΠΑ, ΘΕΟΜΗΤΩΡ) , που και αυτές όμως λόγω έλλειψης στρατηγικής και σχεδιασμού στην αντιμετώπιση του προβλήματος κινδυνεύουν να μετατραπούν σε γκέτο, σαν αυτό της Παγανής.
• Η έλλειψη κατασκευής σοβαρών έργων υποδομών μέσω του Γ! ΚΠΣ καθυστερεί την ανάπτυξη των νησιών. Ο απολογισμός της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν μέσω αυτού του προγράμματος, που έκλεισε στις 30/6/2009, είναι πολύ φτωχός. Εγκληματική όμως είναι και η καθυστέρηση έναρξης του ΕΣΠΑ. Ήδη διανύουμε το τέλος του τρίτου χρόνου του προγράμματος και κανένα νέο έργο δεν εκτελείται από αυτό.
• Οι τιμές παραγωγού στα βασικά τοπικά προϊόντα εξακολουθούν να είναι απαράδεχτα χαμηλές, πολλές φορές κάτω του κόστους. Αντίθετα η διάθεση των προϊόντων στην κατανάλωση γίνεται με υψηλές τιμές. Έτσι ο ελαιοπαραγωγός εξακολουθεί να διαθέτει το λάδι κάτω από 2 Ευρώ , ενώ οι φετινές τιμές των σταφυλιών έναντι των περσινών είναι ακόμη χαμηλότερες κατά 8 με 10 λεπτά το κιλό. Για τους κτηνοτρόφους η επιλεξιμότητα των δασικών εκτάσεων, παρά τις πολλαπλές διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού για θετική αντιμετώπιση του προβλήματος, δεν έχει αντιμετωπιστεί.
• Η τοπική οικονομία στενάζει. Οι μικρές επιχειρήσεις βιώνουν τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών, λόγω της συρρίκνωσης του τζίρου τους. Όμως η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα, που η ίδια δημιούργησε , σχεδιάζει νέα φορολογικά μέτρα, νέες επιβαρύνσεις, νέα μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, νέο κύκλο συρρίκνωσης του τζίρου των επιχειρήσεων. Φαύλος κύκλος!!!!
Μπροστά σε αυτή τη τραγική κατάσταση το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να προετοιμάζεται για τη μεγάλη προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας από την επόμενη μέρα των εκλογών. Μέχρι τότε θα ασκεί αντιπολίτευση με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα παραμένοντας σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας, είτε οι εκλογές διενεργηθούν άμεσα, είτε το αργότερο στην αρχή της νέας χρονιάς.
Η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού απαιτεί να αλλάξει πορεία η χώρα. Γιατί κάθε μέρα που περνάει, είναι μια χαμένη μέρα. Γιατί αποδεικνύεται καθημερινά πόσο αληθινό είναι το δίλημμα: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕ ΠΑΣΟΚ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ


Ο Γραμματέας Ηρακλής Βερβέρης



Χωρίς πρόνοια για τον ντόπιο πληθυσμό.

Στο τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας αναδείχτηκαν  δυο (2) σοβαρά προβλήματα που  δημιουργούν σοβαρές α...