8 Σεπτεμβρίου 2009

Εργοστάσιο ΔΕΗ

Σ υ ν δ υ α σ μ ό ς «ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»

Ηρακλής Βερβέρης
Νομαρχιακός Σύμβουλος Μυτιλήνη 08-09-2009



Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Στη συνεδρίαση της 4ης Αυγούστου , με εννέα μόνο ψήφους, το Νομαρχιακό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά επί της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αύξησης της ισχύος του εργοστάσιου της ΔΕΗ , και μάλιστα με αρνητική εισήγηση της αρμόδιας Νομαρχιακής Υπηρεσίας. Με τη μελέτη αυτή, που την τελική έγκριση θα δώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ, η ΔΕΗ μπορεί πλέον να αυξήσει και να φθάσει την ισχύ στα 127 μεγαβάτ. Την ίδια ώρα, το νέο εργοστάσιο που σκοπεύει να κατασκευάσει η ΔΕΗ στη Σαρακήνα, θα έχει ισχύ 120 μεγαβάτ. Δηλαδή το νέο εργοστάσιο που προτίθεται να κατασκευάσει η ΔΕΗ έχει μικρότερη ενεργειακή ικανότητα από αυτό που λειτουργεί σήμερα.
Γεννάται λοιπόν το ερώτημα γιατί η ΔΕΗ να δημιουργήσει νέο εργοστάσιο στη Λέσβο ισχύος 120 μεγαβάτ, αφού έχει εξασφαλίσει τον εκσυγχρονισμό του παλιού εργοστασίου και την αναβάθμιση του στα 127 μεγαβάτ;
Στο ερώτημα αυτό σύσσωμη η αντιπολίτευση, δυο νομαρχιακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, το ΤΕΕ, τοπικοί σύλλογοι, απάντησαν ότι η ΔΕΗ , μετά από αυτή τη δυνατότητα που αποκτά, δεν έχει κανένα λόγο να κατασκευάσει νέο εργοστάσιο.
Όλοι γνωρίζουμε πως η μεγαλύτερη πίεση που δέχεται η ΔΕΗ, προέρχεται από την αδυναμία ικανοποίησης των ενεργειακών αναγκών του νησιού.
Τώρα που η ΔΕΗ, θα μπορεί σταδιακά να αυξάνει τη παραγωγή ενέργειας εγκαταστώντας νέες μηχανές θα καλύπτει με άνεση τις ανάγκες του νησιού σε ενέργεια. Θα πάψει να βρίσκεται σε πίεση. Το ίδιο θα συμβεί και με την κυβέρνηση που δεν θα πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα. Η μετεγκατάσταση του εργοστασίου μπορεί να αναβάλλεται επ΄ αόριστο στο μέλλον. Το ισχυρό όπλο πίεσης που διέθεταν οι κάτοικοι της πόλης και που αγωνιζόταν για την απομάκρυνση του εργοστασίου από την πόλη, δεν υπάρχει πια.
Όμως η παρούσα Νομαρχιακή αρχή ευθύνεται για μια άλλη σημαντική απόφαση που αφορά την υπόθεση της μετεγκατάστασης του εργοστασίου. Ο Νομάρχης στην αρχή της θητείας του, βοήθησε με τις πράξεις του στην απόφαση αλλαγής της επιλεγμένης τοποθεσίας που ήταν η τοποθεσία ΚΑΡΑΒΑ . Πρότεινε το νέο εργοστάσιο να γίνει στη τοποθεσία ΜΑΓΕΙΡΑ. Έτσι ένας πολύχρονος δικαστικός αγώνας πάει χαμένος και μάλιστα τη στιγμή που είχαν ολοκληρωθεί και απορριφθεί όλα τα ένδικα μέσα που είχε ασκήσει ο Δήμος Μανταμάδου. Οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης του εργοστασίου άρχισαν από την αρχή.
Αφού όμως χάθηκε και άλλος χρόνος, κατά τον οποίο υποτίθεται ότι είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες μετεγκατάστασης του εργοστασίου στο ΜΑΓΕΙΡΑ, μάθαμε ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στην αρνητική άποψη της ΔΕΗ για τη νέα τοποθεσία.
Συμπερασματικά προέκυψε ότι οι τοπικοί φορείς επιχείρησαν να επιβάλλουν μια άλλη τοποθεσία εγκατάστασης. Επιχειρήθηκε δηλ. να επιβληθεί στη ΔΕΗ μια διαφορετική τοποθεσία από αυτή που αρχικά είχε επιλεγεί. Μια τοποθεσία που η ίδια θεωρούσε ασύμφορη και προβληματική.
Αλήθεια ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τη Νομαρχιακή Αρχή σε αυτή την ενέργεια ; Πότε ο Νομάρχης θα δώσει κάποια λογική εξήγηση; Πολύ περισσότερο τώρα, που πληροφορούμαστε από τα πιο επίσημα χείλη ότι ο αποχαρακτηρισμός ενός μικρού κομματιού δασικής έκτασης στη ΚΑΡΑΒΑ , ο οποίος θα προκαλούσε καθυστέρηση μερικών μόνο μηνών, δεν ήταν απαραίτητος. Τώρα υποστηρίζουν ότι όταν πρόκειται για κοινωφελείς εγκαταστάσεις , σύμφωνα με το άρθρο 58 του Δασικού Νόμου, δεν απαιτείται ο αποχαρακτηρισμός των δασικών εκτάσεων!!!!!
Σε κάθε περίπτωση το βάρος της ευθύνης για την ματαίωση του έργου οδήγησαν τη Νομαρχιακή Αρχή σε μια καινούρια αναζήτηση. Σε μια νέα τοποθεσία. Σε νέο χάσιμο χρόνου. Αυτή τη φορά επιλέχτηκε η περιοχή ΣΑΡΑΚΗΝΑ.
Η ΣΑΡΑΚΗΝΑ αποτελεί καρπό των προηγούμενων άστοχων ενεργειών.
Αλλά όμως αλίμονο και αυτή η επιλογή εγκαταλείπεται με την απόφαση της 4ης Αυγούστου.
Φαίνεται πως η Νομαρχιακή αρχή επείγεται να κλείσει το θέμα λίγο πριν τις νομαρχιακές εκλογές. Ενδεχομένως πιστεύει ότι , όταν κλείσει τώρα το θέμα, θα έχει ξεχαστεί μέχρι τότε. Στη χειρότερη περίπτωση, αν μέχρι τότε η μελέτη φθάσει στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, θα μπορέσει να επιρρίψει την ευθύνη σε εκείνους που προσφεύγουν κατά των περιβαλλοντικών όρων. Το έργο το έχουμε ξαναδεί και ήταν επιτυχημένο. Εξάλλου ο Δήμος Μανταμάδου έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί για το θέμα.
Έτσι λοιπόν με τους λιγοστούς συμβούλους, που δέχτηκαν να καλύψουν τις προηγούμενες άστοχες και αψυχολόγητες αποφάσεις, η Νομαρχιακή Αρχή :
• Καταδικάζει τη πόλη της Μυτιλήνης στην συνεχή περιβαλλοντική και οικονομική υποβάθμιση.
• Παγιώνει τις συνθήκες με τις ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.
• Κλείνει με άδοξο τρόπο τον αγώνα 25 χρόνων των κατοίκων της περιοχής και των τοπικών φορέων της πόλης.
Ταυτόχρονα όμως έχει αρχίσει μια αγωνιώδη προσπάθεια για τη συσκότιση του θέματος . Για να μη γίνει αντιληπτό από τους πολίτες το μέγεθος των επιπτώσεων των αποφάσεων που έλαβαν. Ότι έδωσαν άδεια στη ΔΕΗ να επεκτείνει το εργοστάσιο στη Μυτιλήνη χωρίς καμία ουσιαστική δέσμευση.
Δίνουν συνεχείς συνεντεύξεις στα τοπικά ΜΜΕ (Νομάρχης, Περιφερειάρχης) και με αυτές προσπαθούν να εμφανίσουν την ΔΕΗ πως τάχατες δραστηριοποιείται και ότι τώρα διακατέχεται από αγνές προθέσεις. Την στιγμή που ή ΔΕΗ, με τη συμπεριφορά της, έχει πείσει τους πάντες για ακριβώς το αντίθετο.
Υποβαθμίζουν τα προβλήματα που υπάρχουν στην διαδικασία της μετεγκατάστασης:
• Ότι, για την αγορά της οικοπεδικής έκτασης των 120 στρεμμάτων , απαιτείται η απαλλοτρίωση της.
• Ότι το οικόπεδο που έχει επιλεγεί είναι χαρακτηρισμένο δασική έκταση .
• Ότι ο Δήμος και οι τοπικοί φορείς έχουν δηλώσει ότι θα προσφύγουν και θα ασκήσουν όλα τα ένδικα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.
• Ότι σε λίγες μέρες γίνονται Εθνικές εκλογές και αυτό μπορεί να επιφέρει αλλαγή Διοίκησης στη ΔΕΗ, ακόμα και αυτής της κυβέρνησης.
• Ότι δεν είναι αξιόπιστοι όταν υποστηρίζουν ότι η κυβερνητική αλλαγή δεν παίζει ρόλο. Όταν όλοι γνωρίζουν ότι ακόμα και η αλλαγή της Διοίκησης ή του αρμόδιου υπουργού μπορεί να σημάνει αλλαγή πολιτικής.
• Ότι δεν είναι αξιόπιστοι όταν θέλουν να εμφανίσουν τη κυβέρνηση της Ν.Δ. να θέλει την πραγματοποίηση του έργου. Αν ίσχυε αυτό, το έργο δεν θα είχε τοποθετηθεί τόσα χρόνια στον αραμπά.
Υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια. Θα φτιάξουν λένε , στη περιοχή της επένδυσης, το δεύτερο μεγάλο λιμάνι της Λέσβου. Ξεχνάνε ότι η εμπειρία μας για τέτοια έργα είναι αρνητική. Πόσα χρόνια φτιάχνεται το λιμάνι του Σιγρίου και δεν λέει να φτιαχτεί; Πόσος καιρός πέρασε χωρίς να δοθεί η πίστωση των 200.000 Ευρώ, που είχε υποσχεθεί ο υπουργός για την σύνταξη του master plan του Εμπορικού Λιμένα. Και πρόκειται για πολύ λίγα χρήματα, αν αναλογιστούμε τα 20-30 εκατ. που θα χρειαστεί η κατασκευή του νέου λιμανιού που υπόσχονται.
Σήμερα στο αίτημα για την μετεγκατάσταση του εργοστασίου της ΔΕΗ βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Εκεί δηλαδή που βρισκόμασταν πριν είκοσι χρόνια. Ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής και η παράταξή του με την απόφαση που πήραν στις 4ης Αυγούστου αφήνουν για πάντα το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη πόλη της Μυτιλήνης.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ!!!


Ηρακλής Βερβέρης


Νομαρχιακός Σύμβουλος

Χωρίς πρόνοια για τον ντόπιο πληθυσμό.

Στο τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας αναδείχτηκαν  δυο (2) σοβαρά προβλήματα που  δημιουργούν σοβαρές α...