14 Αυγούστου 2009

Ημέρα καταπολέμησης των Ναρκωτικών

Μυτιλήνη 26-06-2009
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Περιφερειακή Επιτροπή Βορείου Αιγαίου

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Τα τελευταία πέντε χρόνια στη χώρα μας επήλθε πλήρης απορύθμιση στη λειτουργία των δομών που είχαν δημιουργηθεί για την πρόληψη και την καταπολέμηση των ναρκωτικών και η μάχη για να παταχθεί αυτή η μάστιγα υποβαθμίστηκε, με ευθύνη της Κυβέρνησης.
Αυτή τη στιγμή τα 73 Κέντρα Πρόληψης στην Ελλάδα, λόγω της υποχρηματοδότησης απειλούνται στο να διακόψουν τη λειτουργία τους. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για πάρα πολλούς μήνες με αποτέλεσμα πολλοί να τα έχουν εγκαταλείψει. Οι ίδιοι σε ανακοίνωσή αναφέρουν , «ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι έως και επτά μήνες, ζουν σε εργασιακή ανασφάλεια και μισθοδοτούνται με πλήρη αυθαιρεσία (διαφορετικές αμοιβές για την ίδια εργασία)». Επίσης ζητούν την πάγια χρηματοδότηση των κέντρων πρόληψης από την πολιτεία και την ταχεία αποπληρωμή των τεράστιων οφειλών του ΟΚΑΝΑ, του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΚΕ.
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να πληρώσει δεδουλευμένα μηνών στους εργαζομένους στον τομέα των δομών κατά των ναρκωτικών, ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος δαπανά μόνο για την διαφημιστική εκστρατεία 3,5 εκατομμυρίων Ευρώ .
Ο ΟΚΑΝΑ, που παίζει σημαντικό ρόλο ή θα έπρεπε να παίζει σημαντικό ρόλο στο τομέα της απεξάρτησης, υποχρηματοδοτείται με αποτέλεσμα οι λίστες αναμονής τις οποίες ο κ. Καραμανλής ως αντιπολίτευση υποσχέθηκε ότι θα εξαφανίσει, έχουν ανέλθει ήδη στον αριθμό των 5.000. Πολλοί τοξικομανείς δεν εμφανίζονται να δηλώσουν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αυτό, αφού ο χρόνος αναμονής στη λίστα είναι τουλάχιστον 5 έτη. Οι νέες μονάδες υποκατάστατων που δημιουργούνται στα νοσοκομεία λειτουργούν μόνο ως κέντρα χορήγησης χωρίς την απαραίτητη ψυχοκοινωνική στήριξη.
Η κοινωνική επανένταξη για τους απεξαρτημένους δεν προωθείται.
Αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται είναι η εμφάνιση των παράνομων ιδιωτικών θεραπευτικών προγραμμάτων που ξεφυτρώνουν παντού. Τα Ιδιωτικά Κέντρα λειτουργούν χωρίς νομοθετικό πλαίσιο και οι υπηρεσίες που προσφέρουν δεν είναι αυτές που θα έπρεπε, και αφού δεν υπάρχει πλαίσιο, δεν υπάρχει και έλεγχος του τι ακριβώς κάνουν. Στη πραγματικότητα αυτό που κάνουν είναι να ληστεύουν τον κόσμο.
Στη περιοχή μας λειτουργούν μόνο μονάδες πρόληψης. Αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της εγκατάλειψης και της υποχρηματοδότησης. Οι Ν.Α. είναι αυτές που έχουν αποτρέψει μέχρι σήμερα την παύση της λειτουργίας των. Στη Λήμνο η στελέχωση του κέντρου έχει περιοριστεί στο ένα (1) άτομο.
Πρόσφατα αποφασίστηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου να δημιουργηθεί κέντρο απεξάρτησης . Θεωρήθηκε ότι η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου είναι απαραίτητη για το Βόρειο Αιγαίου γιατί :
• Δεν λειτουργεί κανένα άλλο κέντρο απεξάρτησης στο Βόρειο Αιγαίο.
• Το κόστος απεξάρτησης για τις οικογένειες είναι δυσβάσταχτο.
• Η ψυχολογική στήριξη των απεξαρτημένων ατόμων θα γίνει πλέον ουσιαστική όταν γίνεται κοντά στο χώρο μόνιμης κατοικίας.
• Η ανησυχητική επέκταση του προβλήματος.
Μετά από μια περίεργη κινητικότητα που αναπτύχθηκε από τους δυο φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση του προβλήματος της απεξάρτησης (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ), τελικά ξεκίνησε η λειτουργία παράρτηματος του ΚΕΘΕΑ στη Μυτιλήνη με προσωπικό τριών (3) υπαλλήλων που το στελεχώνουν .
Ωστόσο πρόκειται για Κέντρο Συμβουλευτικό του οποίου η παρέμβαση είναι αρκετά περιορισμένη, αφού το βασικό αντικείμενό του είναι η συμβουλευτική υποστήριξη σε γονείς τοξικομανών και τοξικομανείς που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, για το πώς θα απαλλαγούν από τη μάστιγα της εξάρτησης.
Με απλά λόγια η Μυτιλήνη μετά τη ΠΝΟΗ αποκτά και άλλο Κέντρο Συμβουλευτικής. Δεν αποκτά όμως Κέντρο Απεξάρτησης, τη δημιουργία του οποίου έχει αποφασίσει Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Από τη δική μας πλευρά, επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι τα ζητήματα αυτά δεν προσφέρονται για κλασικού τύπου αντιπολίτευση. Αφορούν ένα σημαντικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και θέλουμε να σταθούμε υπεύθυνα στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.
Δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε ότι και σε αυτό το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία πέντε χρόνια αποδείχθηκε καταστροφική.
Για να κερδίσει η κοινωνία μας τη μάχη κατά των ναρκωτικών, χρειάζεται να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική που θάχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και που θα δίνει για το συγκεκριμένο πρόβλημα, προτεραιότητα στην πρόληψη.
Το ΠΑΣΟΚ ενόψει και της επερχόμενης κυβερνητικής αλλαγής, δεσμεύεται :
• Για ένα εθνικό σχέδιο δράσης κατά των ναρκωτικών, το οποίο θα στηρίζεται στη συνεχή εκπαίδευση, στην αξιολόγηση και τη διαφάνεια των παρεχομένων υπηρεσιών.
• Να καλύψει συνολικά τη χώρα με κέντρα πρόληψης, με την εκπαίδευση του προσωπικού για τα κέντρα αυτά, η οποία είναι αναγκαία.
• Να ενισχύσει όλους τους Οργανισμούς που έχουν αποστολή ν’ αντιμετωπίσουν τη μάστιγα και κυρίως τα ζητήματα απεξάρτησης, έτσι ώστε να μπορέσει αυτή η τεράστια λίστα θανάτου, η τεράστια λίστα ντροπής να εξαφανιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
• Να εφαρμοστεί το επεξεργασμένο σχέδιο προγράμματος που έχει , και αφορά εξαρτημένους που έχουν υποπέσει σε μικροπαραβάσεις.
• Να δοθεί δημόσια κάλυψη σε ότι απαιτείται για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο ανθρώπινος πόνος δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον ιδιωτικό τομέα.
• Τέλος να στηριχθούν και να ολοκληρωθούν οι δομές που απαιτούνται στο Βόρειο Αιγαίο.



Για την Π.Ε. ΠΑΣΟΚ Βορείου Αιγαίου



Ο Γραμματέας Ηρακλής Βερβέρης

Χωρίς πρόνοια για τον ντόπιο πληθυσμό.

Στο τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας αναδείχτηκαν  δυο (2) σοβαρά προβλήματα που  δημιουργούν σοβαρές α...