14 Αυγούστου 2009

Η ΠΑΣΚΕ Νοσοκομείου Μυτιλήνης για τα STAGE

Δημοκρατική συνεργασία
(ΠΑΣΚΕ Νοσοκομείου Μυτιλήνης) 14 Απριλίου 2009

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Συνεχίζεται η αθρόα προσέλευση ατόμων με συμβάσεις του προγράμματος STAGE . Καθώς συνεχίζεται, επί τέσσερα και πλέον χρόνια, το παιχνίδι σε βάρος των ανέργων νέων από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ.
Η Διοίκηση του ΟΑΕΔ, εκμεταλλευόμενη το θεσμικό πλαίσιο του προγράμματος STAGE, που σχεδιάστηκε για να προσφέρει σύντομη εργασιακή εμπειρία σε νέους που πρωτοξεκινούν στην αγορά εργασίας, το αλλοιώνει μετατρέποντάς το σε ισχυρό μηχανισμό εκμετάλλευσης ανέργων. Με σκοτεινές, μυστικές και αμιγώς πελατειακές διαδικασίες επιλογής ανέργων και παράτυπες παρατάσεις που φτάνουν και τα 4 χρόνια(!), η κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει ένα σώμα δεκάδων χιλιάδων «επίλεκτων ομήρων». Μάλιστα, χάρη στους ανασφάλιστους αυτούς εργαζόμενους δεν καταρρέουν οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες του νοσοκομείου μας (νοσηλευτική, παραϊατρικών επαγγελμάτων κλπ) .
Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι πολλαπλές και αποτελούν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης. Καταρχήν, οι ίδιοι οι νέοι άνεργοι, εγκλωβίζονται για χρόνια σε ένα περιθώριο υποαπασχόλησης και χαμηλών αμοιβών (462-555€/μήνα), χωρίς ασφάλιση και χωρίς εργασιακά δικαιώματα, ελπίζοντας ότι θα πραγματοποιηθεί η υπόσχεση που συστηματικά, διαρρέεται από την κυβέρνηση για μονιμοποίησή τους στο Δημόσιο. Σύνηθες είναι, βέβαια, μετά από 2 και 3 χρόνια παροχής υπηρεσιών στα όρια της εκμετάλλευσης, οι νέοι να εγκαταλείπονται έχοντας ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο στο περιθώριο της αγοράς εργασίας.
Δεύτερον, πολλαπλάσιοι νέοι που μαστίζονται από την ανεργία επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα STAGE για να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, αλλά ο ΟΑΕΔ τους στερεί την ευκαιρία με τις αδιαφανείς διαδικασίες και τις διαρκείς ανανεώσεις των συμφωνητικών των «επίλεκτων ομήρων».
Τρίτον, η προσωρινή ανακούφιση που δίνουν οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι με STAGE σε δημόσιες υπηρεσίες εντάσεως εργασίας, δεν μπορεί να κρύψει την έντονη έλλειψη μόνιμου προσωπικού, την πρόσληψη του οποίου αποφεύγει συστηματικά η κυβέρνηση με συνέπεια τη συνεχιζόμενη κακή εξυπηρέτηση και ταλαιπωρία των πολιτών. Ας σημειωθεί ότι στο νοσοκομείο μας, ενώ έχει τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, δεν συμμετέχει στις προκηρύξεις των λιγοστών θέσεων που προκηρύσσονται, εκ του γεγονότος ότι δεν έχει οργανικές θέσεις. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επίμονα αρνείται να τροποποιήσει τον οργανισμό του νοσοκομείου. Έτσι από τις 500 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού που προκηρύσσονται για όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας, δεν υπάρχει καμία θέση για το νοσοκομείο της Μυτιλήνης.
Τέταρτον, ανυπολόγιστα είναι τα διαφυγόντα έσοδα των αντίστοιχων Ασφαλιστικών Ταμείων που χάνουν εισφορές πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας. Τα ασφαλιστικά ταμεία μετά την αφαίμαξη των αποθεματικών που δέχτηκαν, λόγω των τοξικών ομολόγων, από τους αετονύχηδες διαχειριστές , τώρα καλούνται να υποστούν και άλλο πλήγμα από τις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές. Συνάδελφοι που έχουν βγει στη σύνταξη περιμένουν δυο χρόνια για να πάρουν το εφάπαξ τους. Οι εγκέφαλοι που οδήγησαν τα ταμεία στη χρεοκοπία, ενώ θα έπρεπε να είναι τρόφιμοι του Κορυδαλλού, επεξεργάζονται σενάρια στήριξης των ταμείων. Προτείνουν να κληθούν οι εργαζόμενοι να πληρώσουν αυτά που οι ίδιοι υπεξαίρεσαν.
Πέμπτον, η εμφανής αυτή προτίμηση της κυβέρνησης σε χαμηλόμισθο και ανασφάλιστο προσωπικό για την κάλυψη παγίων αναγκών του κράτους, ουσιαστικά κλείνει το μάτι στον Ιδιωτικό τομέα λέγοντας του ότι και ο ίδιος μπορεί ατιμώρητα να παραβιάζει συλλογικές συμβάσεις και κεκτημένα δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Εξ άλλου τα ιδιωτικά συνεργεία που χρησιμοποιούνται στο δημόσιο έχουν επιβάλει τριτοκοσμικές εργασιακές συνθήκες. Τα φαινόμενα της καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων έχει επανειλημμένα καταγγείλει και ο Σύλλογός μας χωρίς όμως αποτέλεσμα. Άμα η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή τι μπορεί να περιμένει κανείς από καταγγελίες συλλόγων και ελέγχους περιφερειακών ελεγκτικών μηχανισμών ;
Έκτον, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το πρόγραμμα STAGE ως εργαλείο αλλοίωσης του δείκτη ανεργίας, διαγράφοντας από τις λίστες δεκάδες χιλιάδες άτομα που η ίδια τοποθετεί και κρατά σε θέσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας . Με αυτό τον τρόπο έφθασε να παρουσιάζεται ο νομός μας σαν να έχει το μικρότερο ποσοστό ανεργίας.
Τελικά τα προγράμματα STAGE εξελίχθηκαν αφενός σε δομές εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων, αφετέρου σε μηχανισμούς κάλυψης θέσεων εργασίας με μειωμένα ασφαλιστικά, μισθολογικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Επειδή τα παραπάνω αποκαλύπτουν ένα σύστημα εξαπάτησης όχι μόνο των ανέργων αλλά του συνόλου των πολιτών, τοποθετούμαστε αρνητικά και ζητάμε την κατάργησή των.

Για το συνδυασμό Δημοκρατική συνεργασία

Ο Γραμματέας Ηρακλής Βερβέρης

Χωρίς πρόνοια για τον ντόπιο πληθυσμό.

Στο τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας αναδείχτηκαν  δυο (2) σοβαρά προβλήματα που  δημιουργούν σοβαρές α...