14 Νοεμβρίου 2013

Αντιμνημονιακό Αυτοδιοικητικό Μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ



Όλο και πυκνώνουν τα  μηνύματα που εκπέμπουν τα κόμματα για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο  στρατηγικός  σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ φαίνεται ότι θα είναι η σύμπραξη μετώπου με συνδετικό κρίκο το μνημόνιο. Θα επιχειρηθεί δηλ. σε τοπικό επίπεδο να βρεθούν κοινά αποδεκτοί υποψήφιοι  οι οποίοι με τη σειρά τους θα αναλάβουν τη συγκρότηση συνδυασμών   από  στελέχη και πολίτες που έχουν τοποθετηθεί αρνητικά στο  μνημόνιο.
Τελευταία ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης στην εκπομπή του MEGA δεν απέκλεισε τη συμπόρευση με αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά στις Δημοτικές και Περιφερειακές  των δυο κομμάτων  σε τοπικό επίπεδο. Πάντως μίλησε για απουσία κεντρικής συμφωνίας μεταξύ των δυο κομμάτων.
Τελευταία ήταν η σειρά του πρώην Αυτοδιοικητικού (υποψήφιος Νομάρχης Φθιώτιδας κάποτε με το ΠΑΣΟΚ) και Βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Νότη Μαριά να θίξει το θέμα.
Στόχος βασικά των δυο κομμάτων είναι αφενός μεν να καταγραφούν  και στο χώρο της τοπικής Αυτοδιοίκησης οι νέοι συσχετισμοί που προέκυψαν από τις τελευταίες Εθνικές εκλογές, καθώς και οι συσχετισμοί   που δείχνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις και αφ' εταίρου να δημιουργηθεί ένα πολωτικό κλίμα που θα δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο κινήσεων για τις άλλες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιόν θα πάνε και ποιον θα αφήσουν (ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ ).
Εκ των πραγμάτων λοιπόν ο άλλος ισχυρός πόλος  έχει σαν βασικό παίχτη τη  Ν.Δ. του κ. Σαμαρά η οποία καλείται να εκπροσωπήσει τις "μνημονιακές" δυνάμεις. Η Ν.Δ.στις ερχόμενες εκλογές θα  έχει να υπερασπιστεί τη σημερινή κυριαρχία στο χώρο της τοπικής Αυτοδιοίκησης και της λαϊκής  επιβεβαίωσης της ασκούμενης πολιτικής  . Είναι εξαιρετικά δύσκολο με τις σημερινές συνθήκες να κατορθώσει να περάσει το σκόπελο των αυτοδιοικητικών εκλογών χωρίς απώλειες. Η άποψη ότι οι πολίτες μπορούν να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους στη κάλπη των Ευρωεκλογών και να στηρίξουν τους υποψήφιους που στηρίζουν τα κόμματα που παραδοσιακά ψήφιζαν, είναι αρκετά αστήριχτη και θεωρούμε ότι εκφράζει μόνο τους ευσεβείς πόθους ορισμένων.
Μέχρι στιγμής πάντως  ο κ. Αντώνης Σαμαράς  έχει ξεκαθαρίσει ότι  δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και ότι θα επιδιώξει το κόμμα του να κατέβει αυτόνομα στις εκλογές. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό αποτελεί τελική στρατηγική του κόμματος του η απλώς αποτελεί ενδιάμεση θέση στη προσπάθεια της   να περιορίσει τις απαιτήσεις του άλλου εταίρου (ΠΑΣΟΚ) στα επίπεδα της σημερινής του επιρροής.   Αν πράγματι αυτή είναι η τελική θέση για το θέμα των συνεργασιών , τότε σημαίνει ότι έχει αποφασίσει   (η Ν.Δ.) την απομόνωση του εταίρου με προοπτική τη περαιτέρω συρρίκνωση της επιρροής του .
Ήδη σε επίπεδο  αυτοδιοικητικών στελεχών της Ν.Δ. έχει αρχίσει μια άγρια προσπάθεια προσέλκυσης των ψηφοφόρων της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. Στον  εορτασμό της 28ης ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ  στελέχη του χώρου της Ν.Δ. έδειξαν  ξεκάθαρα τις προθέσεις τους και σε ποιο σημείο είναι ικανοί να φθάσουν προκειμένου να επιτύχουν το σκοπό τους.
Το γεγονός αυτό πιστεύουμε ότι θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στο τρόπο που θα χειριστεί η κυβέρνηση , από δω και στο εξής το πρόβλημα με τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.
Ο μεγάλος χαμένος των Αυτοδιοικητικών εκλογών φαίνεται ότι θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Μόνο του  ελάχιστες αυτοδιοικητικές δυνάμεις  μπορεί να διατηρήσει. Ήδη διαρροές από τη Χαριλάου Τρικούπη , που ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας, μιλούν για πιθανότητα επανεκλογής μόνο  τριών (3) Περιφερειαρχών (Κρήτης, Ν. Αιγαίου και Αττικής)  , προσδιορίζοντας προφανώς και τις απαιτήσεις που θα προβάλλουν  σε περίπτωση συνεργασίας (με Ν.Δ.).
Όπως και να έχουν τα πράγματα τα αποτελέσματα των εκλογών (αυτοδιοίκησης, ευρωεκλογών) θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις τόσο σε επίπεδο ΠΑΣΟΚ όσο και στη σταθερότητα  της κυβέρνησης. Είναι δεδομένου ότι ένα  κακό αποτέλεσμα θα αποσταθεροποιήσει τη κυβέρνηση.  Είναι λοιπόν δυνατόν να μείνει ο κ. Σαμαράς στη θέση μη συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ;
Ο πρώτος αλλά και ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης έχουν συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της κρίσης δημιουργώντας ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας σε όλη τη χώρα προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τα έντονα κοινωνικά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί.
Αυτό είναι το ένα πρόσωπο γιατί το άλλο έχει να κάνει με τον βίαιο περιορισμό των κονδυλίων για την Αυτοδιοίκηση η οποία είναι εγγύτερη δομή του κράτους στον πολίτη.

Από ότι φαίνεται όμως και στη ερχόμενη εκλογική διαδικασία ανάδειξης τοπικών αρχόντων θα απουσιάζει η συζήτηση για την Αυτοδιοίκηση και θα επικρατήσει η πόλωση και το δίλημμα το οποίο από την μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σαφές. 


Χωρίς πρόνοια για τον ντόπιο πληθυσμό.

Στο τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας αναδείχτηκαν  δυο (2) σοβαρά προβλήματα που  δημιουργούν σοβαρές α...