Με απόφασή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , Κώστα Σκανδαλίδη , ορίστηκε η δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ως Προισταμένη Αρχή , όσο και Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου.
Το έργο θα δημοπρατηθεί με προϋπολογισμό 1.642.477,87 Ευρώ και είναι ενταγμένο στη ΣΑΕ 081 του εν λόγω Υπουργείου με τον τίτλο "Εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου και αντιμετώπιση κατολισθήσεων στη Λιμνοδεξαμενή Σεδούντα (Άνυδρο) Ν. ΛΕΣΒΟΥ".
Το Ιστορικό του Έργου.
Το έργο ήταν ενταγμένο στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης του Β! Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Το έτος 1999 , ο τότε υπουργός Ντίνος Βρεττός, έκανε τα εγκαίνια θεμελίωσης του έργου , χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθεί λόγω έλλειψη πιστώσεων.
Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 η πίστωση εξασφαλίσθηκε, αλλά τότε διαπιστώθηκε ότι είχε λήξη η ισχύ της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου.
Απαιτήθηκε η εκπόνησης νέας μελέτη, η ανάθεση της οποίας έγινε μετά από πολλά χρόνια και ύστερα πολλές πιέσεις των τοπικών παραγόντων.
Χαρακτηριστική ήταν η ανακοίνωση (2005) του τότε δημάρχου Πλωμαρίου Μιχάλη Μαμάκου, ο οποίος χαιρετίζοντας το έργο της ανάθεσης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σημείωνε: «Με την απόφαση ολοκληρώνεται επιτέλους ένα μεγάλο έργο πνοής και ανάπτυξης, που γρήγορα θα δοθεί στη χρήση των κατοίκων, αφού άμεσα δημοπρατείται.
Ένα έργο που ξεκίνησε επί δημαρχίας της Μυρσίνης Ψώμου και συνεχίστηκε με μεγάλες δυσκολίες στη δική μου δημαρχιακή θητεία.Χαρακτηριστική ήταν η ανακοίνωση (2005) του τότε δημάρχου Πλωμαρίου Μιχάλη Μαμάκου, ο οποίος χαιρετίζοντας το έργο της ανάθεσης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σημείωνε: «Με την απόφαση ολοκληρώνεται επιτέλους ένα μεγάλο έργο πνοής και ανάπτυξης, που γρήγορα θα δοθεί στη χρήση των κατοίκων, αφού άμεσα δημοπρατείται.
Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους κυρίους Υπουργούς, που άμεσα ανταποκρίθηκαν και συνυπέγραψαν την εν λόγω απόφαση, καθώς και τον τέως γενικό διευθυντή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Παπάνη, που όλο αυτό το διάστημα με τις επίμονες και άοκνες προσπάθειές του έκανε πράξη αυτό το χρόνιο όραμά μας.
Η αποπεράτωση του έργου θα δώσει τη δυνατότητα να αρδευτούν ορισμένες από πιο παραγωγικές εκτάσεις του Πλωμαρίου, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως ελαιώνες και για την παραγωγή κηπευτικών. Επίσης, το νερό της λιμνοδεξαμενής θα χρησιμοποιείται και για την κάλυψη των αναγκών του Πλωμαρίου σε πόσιμο νερό"
Όμως οι προβλέψεις του δημάρχου δεν επαληθεύτηκαν. Το έργο δεν έμελλε να τελειώσει και βεβαίως όχι σύντομα.
Τον Απρίλιο του έτους 2009, ο τότε επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Πλωμαρίου Παναγιώτης Θεοδωρίδης , ασκώντας δριμεία κριτική για την αδράνεια της τότε δημοτικής και νομαρχιακής αρχής για το "μισοτελειωμένο" έργο του φράγματος Σεδούντα σημείωνε : " και η δημοτική αρχή στο Πλωμάρι, που ως συνήθως παρακολουθεί τα γεγονότα σαν να συμβαίνουν αλλού, ξοδεύοντας τη δραστηριότητα και το χρόνο της στο ποιος θα αναλάβει αντιδήμαρχος, τι ενέργειες έκανε για να συμπεριληφθεί κάτι από αυτά στις “προτεραιότητες” του κ. Βογιατζή; Αν έκανε ενέργειες και δεν έγιναν αποδεκτές από τον κ. Βογιατζή, να βγει και να τον καταγγείλει. Αν δεν έκανε καμιά ενέργεια - που δεν έκανε - ας μας πει το γιατί».
Τελικά η μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα υπογραφεί το Νοέμβριο του 2010 , από την νέα κυβέρνηση που εν τω μεταξύ έχει εκλεγεί. Τον Απρίλιο του 2011 σε κομματική σύσκεψη που έγινε στην Ιπποκράτους και αφορούσε την εξέταση των έργων που γίνονται η πρόκειται να γίνουν στο Βόρειο Αιγαίο, μεταξύ της ΠΕ ΠΑΣΟΚ Βορείου Αιγαίου και στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης , διαπιστώθηκε ότι από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν υπήρχε καμιά εξασφαλισμένη πίστωση για το φράγμα του Σεδούντα , ούτε από το ΕΣΠΑ ούτε και από Εθνικούς πόρους. Στη σύσκεψη αυτή οι εκπρόσωποι του Υπουργείου ήταν ο Γ.Γ. Γιώργος Κανελλόπουλος και ο υφυπουργός Γιάννης Κουτσούκος έδωσαν την διαβεβαίωση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να εξευρεθούν οι απαραίτητες πιστώσεις τουλάχιστον για την ολοκλήρωση το φράγματος (στη συνέχεια θα χρειαστούν και άλλες πιστώσεις για τα δίκτυα). Πραγματικά λίγες μήνες μετά, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε στη Χίο (7/6) και μετά την τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Ν. Λέσβου Ηρακλή Βερβέρη που αναφέρθηκε στο θέμα.(δέστε τη δημοσίευση της παρέμβασης) |
Ο Κώστας Σκανδαλίδης απαντά στο Ηρακλή Βερβέρη για το φράγμα Σεδούντα (Περιφερειακό Συμβούλιο στη Χίο 7/6) |
Τώρα η ευθύνη της κατασκευής και επίβλεψης του έργου ανατίθεται στη δ/νση τεχνικών έργων της ΠΕ Λέσβου , της οποίας προΐσταται ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης. Για το λόγο αυτό έκανε τη παρακάτω δήλωση "με τη δημοπράτηση των συμπληρωματικών έργων του φράγματος Σεδούντα θα ολοκληρωθεί ένα σημαντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου. Το νερό του φράγματος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άρδευση αλλά και για ύδρευση. Όμως ακόμη θα χρειαστεί πολύ προσπάθεια για την ολοκλήρωσή του αφού στη συνέχεια θα πρέπει να φτιαχτούν και τα απαραίτητα δίκτυα. Η ανάθεση της ευθύνης στην τεχνική υπηρεσία της ΠΕ Λέσβου αποδεικνύει την εμπιστοσύνη της πολιτείας στις υπηρεσίες μας, αφού είναι γνωστό πόσο πολύπλοκο έργο είναι η κατασκευή ενός φράγματος".