8 Ιουνίου 2011

Επεισοδιακή η πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Χίο.


Ξεκίνησε χθες (7/6) η πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που γίνεται στη Χίο. Η συνεδρίαση θα είναι διήμερη αφού προηγήθηκε και συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.
Η πρώτη μέρα της συνεδρίασης αφιερώθηκε αποκλειστικά σε θέματα Αγροτικής ανάπτυξης, αφού καλεσμένος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου ήταν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκανδαλίδης. Τη δεύτερη ημέρα θα συζητηθούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Τη βασική εισήγηση για τα θέματα αγροτικής ανάπτυξης του Βορείου Αιγαίου έκανε ο Περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής. Ο Περιφερειάρχης αφού, με την εισήγησή του, παρουσίασε τα τοπικά προϊόντα και τα προβλήματα που υπάρχουν στον αγροτικά τομέα υποστήριξε ότι η κρίση δίνει την ευκαιρία να σχεδιάσουμε ξανά την ανάπτυξη , να δούμε ξανά τα πράγματα από την αρχή.
Ο Υπουργός ανάπτυξης αναφέρθηκε στο λόγο που τον κάνει να επισκέπτεται τα Περιφερειακά Συμβούλια , «θέλω να εμπλέξω τις περιφέρειες σε μια αναπτυξιακή διαδικασία που θα αφορά τα τοπικά προϊόντα» δήλωσε « το καλάθι των προϊόντων των περιφερειών θέλω να είναι το αποτέλεσμα της αναπτυξιακής δράσης των φορέων».
Η συνεδρίαση , που κράτησε 7 ώρες, ήταν πολύ παραγωγική και χρήσιμη. Δόθηκε ο λόγος σε όλους τους παριστάμενους φορείς των αγροτών, οι οποίοι με τη σειρά τους παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Από πλευράς του Περιφερειακού Συμβουλίου μίλησαν οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων. Στη συνέχεια μίλησαν σχεδόν όλοι οι Περιφερειακοί σύμβουλοι.
Ο κ. Βασίλης Τεντόμας , στην αρχή της συνεδρίασης , αφού έκανε σύντομη τοποθέτηση στη συνέχεια αποχώρησε δηλώνοντας ότι η θέση του είναι έξω μαζί με τους διαμαρτυρόμενους πολίτες.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου , Ηρακλής Βερβέρης, στη σύντομη τοποθέτησή του υποστήριξε ότι η συνεδρίαση είναι σημαντική όχι μόνο επειδή προσπαθεί να εντάξει τη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε μια αναπτυξιακή διαδικασία αλλά κυρίως επειδή πραγματοποιείται σε περίοδο μεγάλης κρίσης. Είπε όμως ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν θα πρέπει να αναιρούν κεντρικούς στόχους, «δεν είναι δυνατόν να συμφωνούμε όλοι ότι η προσπάθεια εξόδου από την κρίση θα στηριχθεί πάνω στους παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας (γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμό) και τα μέτρα που λαμβάνονται να αντιστρατεύονται την ανάπτυξη αυτών των τομέων της οικονομίας» και καταλήγοντας ανέφερε δυο παραδείγματα , « τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η περικοπή του προσωπικού στη δακοκτονία. Ενώ θέλουμε να στηρίξουμε την αγροτική παραγωγή , με την απόφαση αυτή μπαίνει σε κίνδυνο η ποιότητα της παραγωγής του ελαιόλαδου. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το φράγμα του Σεδούντα. Μπορεί να μην επαρκούν οι πόροι για την κατασκευή νέου φράγματος, όμως θα πρέπει να βρεθούν οι συμπληρωματικές πιστώσεις για ένα έργο που είναι μισοτελειωμένο και αν μείνει έτσι κινδυνεύει να απαξιωθεί.»
\Για το θέμα αυτό ό υπουργός αγροτικής ανάπτυξης απήντησε ότι προσπαθεί , σε πρώτη φάση, να ολοκληρώσει το έργο και μέσα στους επόμενους μήνες θα δημοπρατήσει το υπόλοιπο του έργου ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου, ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσουν στη κατασκευή των δικτύων.
Την ίδια ώρα που εξελισσόταν η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πολίτες που ήταν κυρίως ήταν μέλη του ΠΑΜΕ, του ΣΥΡΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ διαδήλωναν συνεχώς φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης , του μνημονίου και της Τρόικας. Στη αποχώρηση που υπουργού αρκετοί διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα , αυγά κλπ. , δημιουργώντας μια άσκημη κατασταση.



Χωρίς πρόνοια για τον ντόπιο πληθυσμό.

Στο τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας αναδείχτηκαν  δυο (2) σοβαρά προβλήματα που  δημιουργούν σοβαρές α...