23 Απριλίου 2019

Χωρίς πρόνοια για τον ντόπιο πληθυσμό.


Στο τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας αναδείχτηκαν  δυο (2) σοβαρά προβλήματα που  δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες.
Το πρώτο αφορά την έλλειψη οποιασδήποτε προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των αναγκών που δημιουργεί  ένας  καταστροφικός σεισμός. Όλο σχεδόν το υλικό που υπήρχε (σκηνές, κρεβάτια, είδη πρώτης ανάγκης κ.α)  τώρα δεν υπάρχει, γιατί  διατέθηκε για να την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.
Από παλιότερη άσκηση ανοίγματος των σκηνών. Το υλικό αυτό τώρα έχει  ή απαξιωθεί ή καταστραφεί. 
 Σήμερα ελάχιστες σκηνές έχουν μείνει από 126 που υπήρχαν. Το Υπουργείο Υγείας που έχει την ευθύνη για τη συντήρηση  και διατήρηση αυτού του υλικού δεν έχει προβεί  σε ενέργειες αντικατάστασης του υλικού που έχει καταστραφεί. Το κέντρο Διαχείρισης κρίσεων έχει αποδιοργανωθεί. Και όλα αυτά  γίνονται όταν  η κυβέρνηση αδυνατεί να απορροφήσει   470 εκατ. Ευρώ, που έχει λάβει για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού . Αβίαστα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η  πρόνοια για τους μόνιμους κατοίκους της Λέσβου απουσιάζει.

 Το δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με τους οικισμούς - παγίδες που υπάρχουν στο νησί μας.  Το θέμα αυτό τέθηκε  ύστερα από την τραγωδία στο Μάτι. Η πυροσβεστική υπηρεσία είχε αναφέρει στο ΣΟΠ   τους κινδύνους που διατρέχουν ορισμένες περιοχές σε περίπτωση πυρκαγιάς. Πολλοί δρόμοι είναι αδιέξοδοι και καταλήγουν στο δάσος. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εγκλωβισμού. Οι αρμόδιοι όμως ενεργούν σαν να μη υπάρχει πρόβλημα . Το αγνοούν. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό. Και όμως η πυροσβεστική προτείνει λύσεις.
Για τα θέματα αυτά, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ηρακλής Βερβέρης και τακτικό μέλος του ΣΟΠ, έκανε σφοδρή επίθεση στη  Περιφερειακή Αρχή λέγοντας μεταξύ άλλων "Η κ. Καλογήρου όπως συνηθίζει να κρύβεται από τα προβλήματα ,  κρύβεται και από αυτά. Έχει εναποθέσει  τις ελπίδες της στη θεά   τύχη. Προσεύχεται να  μη συμβεί  το κακό. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ασκεί πολιτική προστασίας. Η πολιτική της εξαντλείτε σε θέματα επικοινωνίας,  οι πολιτικές πρόνοιας για τον ντόπιο πληθυσμό απουσιάζουν."



  

Χωρίς πρόνοια για τον ντόπιο πληθυσμό.

Στο τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας αναδείχτηκαν  δυο (2) σοβαρά προβλήματα που  δημιουργούν σοβαρές α...