31 Αυγούστου 2011

Εμπλοκή στη διαδικασία των προσλήψεων για το πρόγραμμα "κοινωφελούς εργασίας"

Ο Γ. Βέης , πρόεδρος του ΑΣΕΠ
Σοβαρό πρόβλημα για τις 55.000 προσλήψεις (5μηνες συμβάσεις) μέσω ΜΚΟ στους δήμους αλλά και για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας ανακύπτει μετά την ουσιαστική άρνηση του ΑΣΕΠ να εμπλακεί στις διαδικασίες. Συγκεκριμένα, όπως είπε μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Γιώργος Βέης «εμείς δεν θα έχουμε καμία ανάμειξη στις προσλήψεις μέσω ΜΚΟ. Δεν τα ξέρουμε, δεν είναι στις αρμοδιότητες μας. Δεν έχουμε κανένα λόγο να εμπλακούμε». Εξήγησε δε ότι όταν έγινε η σχετική πρόταση από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, ήταν ήδη «τετελεσμένα γεγονότα και δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε ουσιαστικό έλεγχο και δύσκολα θα έβαζες την υπογραφή σου». Όπως είπε το ΑΣΕΠ θα μπορούσε να προσφέρει την τεχνογνωσία του και να κάνει προτάσεις για να βελτιωθούν οι διαδικασίες, τόσο της προκήρυξης όσο και της αίτησης.
Η θέση αυτή, που ανέπτυξε ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ, δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στη διαδικασία υλοποίησης του έργου. Είναι γνωστό ότι ο Νομός Λέσβου διεκδικεί  από το πρόγραμμα αυτό 700 θέσεις εργασίας, πεντάμηνης διάρκειας. Ως ενδιάμεσοι φορείς που διεκδικούν την υλοποίηση του προγράμματος εμφανίζονται ο Δήμος Λέσβου, ο Δήμος Λήμνου και η Π.Ε. Λέσβου και Π.Ε. Λήμνου  Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Σαν τελικό δικαιούχο , οι μεν δήμοι Λέσβου και Λήμνου έχουν επιλέξει τη ΜΚΟ "ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ", η δε Π.Ε. Λέσβου και Λήμνου τη "ΚΥΨΕΛΗ", τον "Τουριστικό Φορέα Μήθυμνας" και την ΕΟΔ Λέσβου. Επίσης είναι γνωστό ότι την ευθύνη της διαδικασίας  προκήρυξης και επιλογής του προσωπικού θα έχουν οι ΜΚΟ και όχι οι ενδιάμεσοι φορείς.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Λέσβου Ηρακλής Βερβέρης προεδρεύει σε σύσκεψη
για τη συμμετοχή της Π.Ε. Λέσβου στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας

Για το θέμα αυτό δηλώσεις έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Ηρακλής Βερβέρης "η άρνηση του ΑΣΕΠ να εμπλακεί στη διαδικασία των 55.000 ατόμων  με πεντάμηνη σύμβαση, που θα γίνει στα πλαίσια του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας αποτελεί δυσάρεστη εξέλιξη , δεδομένου ότι η παρουσία του ΑΣΕΠ θα διασφάλιζε την διαφάνεια των διαδικασιών των προσλήψεων και θα απάλλασσε τις ΜΚΟ από τυχόν  κατηγορίες για συμμετοχή σε αδιαφανείς διαδικασίες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αντιρρήσεις του ΑΣΕΠ  θα ξεπεραστούν η σε αντίθετη περίπτωση  θα επιλεγεί άλλο σύστημα που θα διασφαλίσσει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία'.
(διαβάστε περισσότερα) , (δημοσίευμα της εφημερίδας το ΒΗΜΑ)

Χωρίς πρόνοια για τον ντόπιο πληθυσμό.

Στο τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας αναδείχτηκαν  δυο (2) σοβαρά προβλήματα που  δημιουργούν σοβαρές α...