14 Αυγούστου 2009

Η ΠΑΣΚΕ του νοσοκομείου Μυτιλήνης για τον Οργανισμό

Συνδικαλιστικός συνδυασμός
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» Μυτιλήνη 14-2-2009
(ΠΑΣΚΕ Νοσοκομείου)

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η


Συνάδελφοι,

Παρακολουθήσαμε τον πανηγυρικό χαρακτήρα, που προσπάθησε να επιδώσει ο Διοικητής του νοσοκομείου, στην ανακοίνωση της μετατροπής δεκατεσσάρων (14) θέσεων του κάδου ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας σε δέκα (10) θέσεις άλλων κλάδων (Νοσηλευτικό, Παραϊατρικό κλπ) .
Το παραπάνω μας προκάλεσε έκπληξη αφού:
• Τέτοιες μετατροπές θέσεων έχουν γίνει δεκάδες κατά το παρελθόν αλλά κανένας Διοικητής δεν πανηγύριζε, ούτε καν ανακοίνωσε δεν έβγαλε.
• Χρειάστηκαν τρία (3) ολόκληρα χρόνια για να γίνει κάτι το πολύ εύκολο. Δεν υπάρχει νοσοκομείο στη χώρα μας που να μη έχει κάνει τέτοιες μετατροπές.
• Είναι η πρώτη φορά που μετατροπή θέσεων γίνεται με δυσμενείς όρους για το νοσοκομείο μας. Στη πραγματικότητα εκείνο που έγινε είναι η κατάργηση δεκατεσσάρων (14) θέσεων και η δημιουργία δέκα νέων (10) θέσεων. Ουσιαστικά ο Οργανισμός του νοσοκομείου μειώθηκε κατά τέσσερις (4) θέσεις. Αλήθεια σε ποιόν δόθηκαν οι τέσσερις (4) χαμένες για το νοσοκομείο μας θέσεις;
• Με την κατάργηση του κλάδου καθαριότητας οριστικοποιείται η ανάθεση μιας σημαντικής λειτουργίας του νοσοκομείου, όπως αυτή της καθαριότητας, στον Ιδιωτικό τομέα. Σε λίγο μπορεί να προχωρήσουμε στη κατάργηση των θέσεων του κλάδου φύλαξης, εστίασης, τεχνικού κλπ.
• Το σημαντικότερο είναι όμως είναι ότι επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί αυτή η μετατροπή σαν η Αναμόρφωση του Οργανισμού που εδώ και τέσσερα (4) χρόνια παλεύει ο Σύλλογος των εργαζομένων και έχει ανάγκη το νοσοκομείο και ο τόπος.
• Η επιχείρηση παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης υποκρύπτει την πρόθεση της Διοίκησης για εγκατάλειψη της προσπάθειας της Αναμόρφωση του Οργανισμού. Φαίνεται ότι η κοινή προσπάθεια που κάναμε με τη Διοίκηση εγκαταλείπεται. Οι δρόμοι μας χωρίζουν. Μόνοι οι εργαζόμενοι με άλλους φορείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Η Διοίκηση επέλεξε τον εύκολο δρόμο άσκησης των καθηκόντων της. Αφού τη επίλυση του προβλήματος είναι δύσκολη κάνουμε πως δεν υπάρχει.
Ο Σύλλογος οφείλει να παρουσιάσει τη πραγματική κατάσταση. Δεν πρέπει να επιτρέψει να περάσει στη κοινή γνώμη η άποψη ότι το πρόβλημα της Αναμόρφωσης του Οργανισμού επιλύθηκε. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε προσπάθειες τόσων χρόνων να πάνε χαμένες.
Εμείς παραθέτουμε παρακάτω απόσπασμα από τον απολογισμό δράσης του Δ.Σ. της προηγούμενης θητείας. Τότε δηλ. που ο συνδυασμός μας είχε την πλειοψηφία και επομένως την ευθύνη του Συλλόγου. Για να θυμηθούμε κάποιες από τις ενέργειες που έχουν γίνει.

«Το θέμα της Αναμόρφωσης του Οργανισμού αξιολογήθηκε από το απερχόμενο Δ.Σ. ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο. Η έλλειψη κενών Οργανικών θέσεων, σε κρίσιμες ειδικότητες όπως είναι αυτές της Νοσηλευτικών και Παραϊατρικών ειδικοτήτων, εμποδίζει τη συμμετοχή του νοσοκομείου στη κατανομή θέσεων που κάνει κάθε χρόνο το Υπουργείο.
Αυτό καθιστά δυσκολότερη τη λειτουργία του νοσοκομείου. Με την παραμικρή παροδική απουσία προσωπικού, (κανονικές, αναρρωτικές, εκπαιδευτικές άδειες) εμφανίζεται το πρόβλημα. Το υπόλοιπο προσωπικό τότε είναι υποχρεωμένο, να μαζεύει τα REPOS , να περιορίζει λήψη δικαιούμενων κανονικών αδειών, να εγκρίνονται με το σταγονόμετρο οι εκπαιδευτικές άδειες. Και τέλος να υποβάλλονται σε υπερβολικό φόρτο εργασίας και ταλαιπωρία. Έτσι ο εκνευρισμός και η γρίνια είναι καθημερινό φαινόμενο, η προσφερόμενη ποιότητα της εργασίας μειώνεται και ο κίνδυνος να διαπραχθεί λάθος αυξάνεται.
Από την άλλη μεριά οι ανάγκες του νοσοκομείου απαιτούν την λειτουργία νέων τμημάτων. Αυτά για να λειτουργήσουν θέλουν νέο προσωπικό. Αυτό δεν υπάρχει. Έτσι μπαίνει φρένο στην ανάπτυξη του νοσοκομείου.
Την Σπουδαιότητα του προβλήματος αποδέχεται και η Διοίκηση του νοσοκομείου. Για το λόγο αυτό συνέταξε σχέδιο νέου Οργανισμού. Στη κατάρτισή υπήρξε και δική μας συμμετοχή. Η πρόταση της αναμόρφωσης ήδη έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Υγείας. Ο δε Διοικητής του νοσοκομείου ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει εγκριθεί.
Από την δική μας πλευρά, η παραπάνω εκτίμηση, κρίνεται πολύ αισιόδοξη. Η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική στην Υγεία δεν δίνει πολλές ελπίδες και καθιστά αρκετά δύσκολη την υπόθεση της εγκρίσεως.
Οι κυριότερες δραστηριότητες που ανέπτυξε ο σύλλογος για την ανάδειξη και προώθηση λύσης του προβλήματος ήταν :
• Προσπάθησε να κάνει κατανοητό το πρόβλημα στους πολίτες και τους τοπικούς φορείς. Για το σκοπό αυτό εκδόθηκαν πολλές ανακοινώσεις που δημοσιεύθηκαν στα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Δόθηκαν συνεντεύξεις στην Τοπική Τηλεόραση και συμμετείχε σε συζητήσεις που είχαν σαν θέμα τα προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου.
• Έφερε το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Το Ν.Σ. ομόφωνα ζήτησε την τροποποίηση του Οργανισμού. Η απόφαση του Ν.Σ. εστάλη στο Υπουργείο Υγείας.
• Ενημέρωσε τους τοπικούς Βουλευτές. Ένας εξ αυτών υιοθετώντας τις θέσεις μας έστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας. Άλλος κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή και ζητούσε την επίλυση του προβλήματος.
• Υπήρξε συνάντηση με τον Υφυπουργό Υγείας , όταν επισκέφτηκε το νησί μας.
• Στάλθηκε επιστολή στον Υπουργό Υγείας στην οποία εξηγήθηκε η κρισιμότητα του θέματος.
• Τέλος με αυτό το θέμα πραγματοποιήσαμε 3ωρη στάση εργασίας. Η συμμετοχή του προσωπικού σε αυτή τη κινητοποίηση ήταν μεγάλη.
• Πραγματοποιήθηκαν δυο συσκέψεις με την Πρόεδρο της ΔΥΠΕ . Η μία εξ αυτών έγινε σε συνεργασία με το σωματείο της Χίου.
• Τέλος συμμετείχαμε και στην σύνταξη της πρότασης Αναμόρφωσης του Οργανισμού.»



Για την Διοικούσα Επιτροπή του συνδυασμού



Ο Γραμματέας Ηρακλής Βερβέρης

Χωρίς πρόνοια για τον ντόπιο πληθυσμό.

Στο τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας αναδείχτηκαν  δυο (2) σοβαρά προβλήματα που  δημιουργούν σοβαρές α...