Στη δημιουργία μόνιμης δεξαμενής απολύσεων προχωρά η κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κατήγγειλαν τις διαδικασίες του θεσμού Αξιολόγησης των υπαλλήλων και ζήτησαν την συμπαράσταση του Περιφερειακού Συμβουλίου..
Το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 10ης Απριλίου
.Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ενημέρωσαν το σώμα για τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει έως τις 28 Απριλίου οι αρμόδιες υπηρεσίες να ολοκληρώσουν τις προκαταρκτικές ενέργειες για την εφαρμογή του θεσμού της Αξιολόγησης.
Το σύστημα Αξιολόγησης , μεταξύ των άλλων προβλέπει ότι το 25% βαθμολογείται με 9 - 10 βαθμούς, το 60% με 7 - 8 βαθμούς και το 15% με 1 - 6 βαθμούς.
Με βάση τις μεταβατικές διατάξεις του ν. 4250/2014, τίθενται αποκλειστικές προθεσμίες εντός των οποίων οφείλουν οι αρμόδιοι να έχουν συντάξει τις εκθέσεις αξιολόγησης του 2013, για τους υπαλλήλους. Ειδικότερα, με βάση ότι ο νόμος δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου του 2014, οι προθεσμίες διαμορφώνονται ως εξής:
-Έως 28 Απριλίου του 2014, έκδοση της απόφασης επιμερισμού ποσοστών.
- Έως 13 Μαΐου του 2014, σύνταξη της έκθεσης από τον αξιολογούμενο.
- Έως 28 Μαΐου του 2014, σύνταξη της εισήγησης από τον εισηγητή.
-Έως 30 Ιουνίου του 2014, σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησης από τον αξιολογητή.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ΟΜΌΦΩΝΑ να εκδώσει ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει τη διαδικασία ποσόστωσης που βάζει το Υπουργείο στο θεσμό της Αξιολόγησης , θεωρώντας ότι η πράξη αυτή αποσκοπεί στη διευκόλυνση απολύσεων από το Δημόσιο και ότι καμιά σχέση δεν έχει με τη σωστή εφαρμογή του θεσμού της Αξιολόγησής.
Για το θέμα αυτό ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Λέσβου Ηρακλής Βερβέρης μεταξύ άλλων δήλωσε " η Αξιολόγηση αποτελεί το θεμέλιο εύρυθμης λειτουργίας του δημοσίου. Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο διασφαλίζει ένα σωστό σύστημα Αξιολόγησης των υπαλλήλων. Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές , με την ανοχή των διοικούντων , δεν γίνεται σωστή εφαρμογή, γιατί απουσιάζει η πολιτική βούληση και όχι το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο. Σήμερα όμως το Υπουργείο , με την ποσόστωση που επιβάλει, στη πραγματικότητα στρέφεται κατά του θεσμού της Αξιολόγησης. Ακυρώνει το σκοπό της ύπαρξης του αφού στοχεύει αλλού." και ο κ. Βερβέρης συνεχίζοντας είπε "δέχομαι τους φόβους και τις ενστάσεις των εργαζομένων, οτι δηλ. η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει μια μόνιμη δεξαμενή υπαλλήλων για απόλυση. Οι υπάλληλοι θα χάνουν τη δουλειά τους και θα απολύονται με τη ρετσινιά του ανίκανου και μάλιστα μετά από κρίση που θα έχουν κάνει οι συνάδελφοι τους. Οι προϊστάμενοι αν αρνηθούν να προβούν στη εφαρμογή της εγκυκλίου, απειλούνται να ενισχύουν οι ίδιοι τη δεξαμενή των απολύσεων, αφού η μη συμμόρφωσή τους θεμελιώνει το πειθαρχικό παράπτωμα της "παράβασης καθήκοντος που ως γνωστόν επισύρει τη ποινή της απόλυσης" και καταλήγοντας υποστήριξε "μόνο αρρωστημένοι εγκέφαλοι θα μπορούσαν να σκεφτούν τέτοιες ρυθμίσεις, Για το λόγο αυτό τον άδικο, παράλογο και Μακιαβελικό νόμο θα πρέπει να παλέψουμε να ακυρωθεί".
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή , τη πρόταση του οποίου έγινε δεχτή ΟΜΟΦΩΝΑ το Περιφερειακό Συμβούλιο.