Ο πρώτος αργά σκέφτηκε να υπερασπιστεί το έργο της κυβέρνησης του Γ.Α.Π. , ο δεύτερος αθέτησε εύκολα τις υποσχέσεις του |
Άδοξα , καθώς φαίνεται, κλείνει η προσπάθεια διάσπασης του Δήμου Λέσβου. Η τροπολογία, που κατέθεσε ο βουλευτής Ν. Λέσβου Νίκος Σηφουνάκης σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη , δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία. Και αυτό παρά το γεγονός ότι είχε την υποστήριξη του Υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου.
Ηταν ένα αίτημα που ζητάει η τοπική κοινωνία και που προκύπτει σαν αποτέλεσμα της τρίχρονης εφαρμογής του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και των δυσλειτουργιών που παρουσίασε. Δεν ήταν λοιπόν κάποια πρόβλεψη που θα έπρεπε να δοκιμαστεί . Η Λέσβος για ακόμα μια φορά πέφτει θύμα άλλων στοχεύσεων και επιδιώξεων. Στην αρχή επικράτησε η άποψη, ότι για να εφαρμοστεί ευκολότερα η αρχή "κάθε νησί και δήμος", δεν θα έπρεπε να εξαιρεθεί η Λέσβος, όπως έγινε για τα υπόλοιπα μεγάλα νησιά (Κρήτη, Εύβοια). Η εξαίρεσή της θα παρότρυνε και άλλα νησιά, που δεν ήθελαν να γίνουν ένας δήμος, να προκαλέσουν μεγαλύτερες αντιδράσεις. 'Ετσι οδηγηθήκαμε στο δήμο τέρας της Λέσβου. Στο μεγαλύτερο δήμο της Ελλάδας σε έκταση.
Τώρα όμως , που έχει αναγνωριστεί σχεδόν από όλους η αστοχία του χωροταξικού στη Λέσβο , πάλι επικρατεί η άποψη ότι τυχόν διάσπαση του Δήμου Λέσβου θα δημιουργήσει ντόμινο αντιδράσεων σε όλη την Ελλάδα.
Από την πλευρά των κομμάτων, η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ , αφού επιμελώς αρνήθηκε να υπερασπιστεί τη πολιτική της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, θεώρησε ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στο χωροταξικό των μεγάλων νησιών, θα έθετε σε κίνδυνο συνολικά τη διοικητική μεταρρύθμιση. Έτσι αρνήθηκε κάθε τροποποίηση στο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ , έστω και αν παραδέχεται την αστοχία στη περίπτωση της Λέσβου. Για ακόμα μια αφορά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αγνόησε τη τοπική του Οργάνωση και τα τοπικά στελέχη.
Η θέση αυτή (του ΠΑΣΟΚ) έδωσε την ευκαιρία στη Ν.Δ. όχι μόνο να κρύψει τις προθέσεις της , αλλά και να κατακεραυνώνει τον άλλο κυβερνητικό εταίρο , μεταφέροντας του όλη την ευθύνη της απόρριψης. Μολονότι ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς είχε υποσχεθεί στους κατοίκους της Λέσβου ότι θα λύσει το χωροταξικό, αυτό μένει ως έχει. Πέρα του πρωθυπουργού και ο Υπουργός Εσωτερικών συνεχώς έκανε αναφορές για την επικείμενη λύση του προβλήματος, το οποίο όμως κατά ένα περίεργο τρόπο δεν λυνόταν. Να θυμίσουμε ότι βρήκε στο Υπουργείο έτοιμο νομοσχέδιο από τον προκάτοχό κ. Χαρ. Αθανασίου.
Όταν όμως έφτασε η τροποποίηση στη Βουλή αποκαλύφτηκαν οι προθέσεις και του Υπουργού και του κόμματος της Ν.Δ. 'Όσο αφορά τώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αυτά έμειναν απόμακρα από τα γεγονότα της Βουλής μολονότι σε τοπικό επίπεδο καθαρά υποστήριζαν την ανάγκη διάσπασης του Δήμου.
Σε τοπικό επίπεδο αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση στη Βουλή του βουλευτή της Ν.Δ. Παύλου Βογιατζή , ο οποίος αφού χαρακτήρισε "Μαυρογιαλούρους" τους εμπνευστές της τροπολογίας και καλυπτόμενος πίσω από την προχειρότητα του εγχειρήματος ουσιαστικά απέρριψε τη προσπάθεια διάσπασης του Δήμου. Επίσης πρέπει να θυμίσουμε ότι ο Παύλος Βογιατζής ως Νομάρχης ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που υποστήριξε τον ένα δήμο στη Λέσβο. Επίσης ότι όλο το προηγούμενο διάστημα εμφανίστηκε μετανιωμένος ζητώντας τη διάσπαση του δήμου, ενώ ήταν και θετικός στη κατάθεση της τροπολογίας πριν κατατεθεί στη Βουλή.
Για το θέμα αυτό ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Ηρακλής Βερβέρης δήλωσε "ύστερα από μια απίστευτη παρελκυστική τακτική και την αποκάλυψη μιας το ίδιο απίστευτης διγλωσσίας προσώπων και κομμάτων φαίνεται ότι το εγχείρημα διάσπασης του Δήμου Λέσβου παραμένει ανεκπλήρωτο για την ώρα. Για άλλη μια φορά το αίτημα της Λεσβιακής κοινωνίας γίνεται θύμα άλλων σκοπών και επιδιώξεων. Για μας δεν μένει άλλο παρά να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διάσπαση του δήμου και να εργαστούμε για το μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων."