που έχει σαν σκοπό την σύνδεση της Λήμνου με το Τσανάκαλε . Την αποστολή αυτή είχε προετοιμάσει η Ένωση Ξενοδόχων Λήμνου και η Ένωση Ξενοδόχων του Τσανάκαλε και είχαν κληθεί να συμμετάσχουν επιχειρηματίες, φορείς και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Λέσβου Ηρακλής Βερβέρης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Σάββας Βαρελτζής.
Η επαφές με τις Τούρκικες αρχές και φορείς διήρκεσαν δυο (2) ημέρες και έγιναν μέσα σε πολύ φιλικό κλίμα. Στις επαφές συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του Τσανάκαλε (Νομαρχία, Δήμος, Βουλευτές , Επιμελητήρια, Πράκτορες, Ξενοδόχοι, Τελωνεία, Λιμενικό κλπ). Από όλους ανεξαιρέτως δηλώθηκε η επιθυμία να γίνει η σύνδεση με τη Λήμνο, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί (η Λήμνος) ένα παράθυρο για την Ευρώπη. Επί πλέον επιθυμούν η συνεργασία να μη περιοριστεί μόνο στο Τουρισμό, αλλά να επεκταθεί και σε άλλους τομείς , όπως της ανταλλαγής προϊόντων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, επιστημονικών συνεδρίων κλπ. Σε κάθε περίπτωση θεωρούσαν ότι μπορεί να προχωρήσει η συνεργασία μόνο αν λυθεί το θέμα της visas. Γιαυτό ζητούσαν , κυρίως από την Π.Β.Α., να αναλάβει τη δέσμευση ότι θα προωθήσει το θέμα. Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας υλοποιείται πιλοτικό πρόγραμμα, σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με το οποίο ό χρόνος έκδοσης της visas περιορίζεται σε ένα 24ωρο. Τα νησιά, όπου εκτελείται το πρόγραμμα "διευκόλυνσης έκδοσης visas" , είναι η Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ρόδος, Κως, Καστελόριζο και είναι γνωστά τα αποτελέσματα. Μόνο η Λέσβος δέχτηκε το 2013 39.500 Τούρκους επισκέπτες, που κυριολεκτικά κράτησαν ζωντανή την αγορά.
Από την πλευρά των Τούρκων , δια της ναυτιλιακής εταιρείας "Gestas", δεσμεύτηκαν, ότι εφόσον λυθεί το θέμα της visas, το ερχόμενο καλοκαίρι θα εκτελούν δυο (2) δρομολόγια την εβδομάδα , τα οποία τα μπορεί και να αυξηθούν, εφόσον παρουσιαστεί ανάλογο ενδιαφέρον.
Στις 4 έως 7 Απριλίου τη Λήμνο θα επισκεφτεί ανάλογο κλιμάκιο Τούρκων προκειμένου να πραγματοποιηθούν παρόμοιες επαφές με τους φορείς του νησιού.
Το Τσανάκαλε είναι μια αναπτυσσόμενη πόλη με 100.000 πληθυσμό. Οι αρχές της πόλης εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια ο πληθυσμός θα υπερδιπλασιαστεί. Από αυτό το καλοκαίρι θα αρχίσει να λειτουργεί στη περιοχή διεθνές αεροδρόμιο. Επενδύουν πολύ στη Τουριστική ανάπτυξη, έχοντας ως όπλο τη Τροία, γύρω από την οποία δομείται όλοι η προσπάθεια τους. Τη Τροία επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες , αφού ο Όμηρος της έχει προσδώσει τεράστια αναγνωσιμότητα. Τη περιοχή επισκέπτονται και πολλοί Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί, Ινδοί αφού εκεί έχουν ενταφιαστεί οι νεκροί της μάχης της Καλλίπολης. Για την ακρίβεια σε 28 κοιμητήρια έχουν ενταφιαστεί 45.000 στρατιώτες. Για τα αποτελέσματα της επίσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης δήλωσε : "ήταν μια πολύ καλά οργανωμένη αποστολή από την Ένωση Ξενοδόχων της Λήμνου. έγιναν πολλές συσκέψεις , με πολλούς φορείς σε διάφορα επίπεδα. Όταν αντιμετωπιστούν ορισμένα προβλήματα, η προσπάθεια αυτή μπορεί να έχει θετική κατάληξη. Η ένταξη της Λήμνου στα νησιά που δέχονται Τούρκους επισκέπτες είναι σημαντική για την οικονομία του νησιού. Η Περιφέρεια δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να επιλύσει το θέμα της visas".
«