δέστε σε video την ανακοίνωση διάσωσης του ΣΑΡΛΙΤΖΑ
Μετά από 60 χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών διάσωσης του ΣΑΡΛΙΤΖΑ φαίνεται ότι η προσπάθεια βρίσκεται σε καλό δρόμο. Σήμερα (15/1) ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε, στα ΜΜΕ, ότι ξεκίνησε η διαδικασία παραχώρησης της χρήσης του ΣΑΡΛΙΤΖΑ για εξήντα (60) χρόνια στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Το γεγονός αυτό προέκυψε από τη σύσκεψη που έγινε μεταξύ του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση. Στη σύσκεψη , που έγινε στο υπουργείο, συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Παναγιώτης Προβέντζας , ο οποίος καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για τη διάσωση του ΣΑΡΛΙΤΖΑ.
Η τελευταία προσπάθεια διάσωσης του ΣΑΡΛΙΤΖΑ έχει αφετηρία τη πρόταση που έκανε ο Περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής στο Πρόεδρο του ΤΣΑΥ Αναστάσιο Βασιάδη.
Σύμφωνα με αυτή ζητήθηκε ( η πρόταση είχε κατατεθεί από τις 14/12/2012), η παραχώρησης του ΣΑΡΛΙΤΖΑ για 60 χρόνια . Κατά τη διάρκεια της παραχώρησης η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα αναλάβει όλες τις δαπάνες ανακατασκευής και συντήρησης των υφισταμένων κτηρίων, της συντήρησης και των αναγκαίων επεμβάσεων που απαιτούνται στις ιαματικές πηγές.
Επιπλέον η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, εφόσον επιτραπεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες (αρχαιολογία κ.λ.π.), θα είναι σε θέση να βρει τους απαιτούμενους πόρους για τις δαπάνες ανέγερσης νέων εγκαταστάσεων ή ανακατασκευής των ήδη υπαρχουσών, προκειμένου να δημιουργηθεί είτε ένα «θερμαλιστικό κέντρο» είτε ένα κέντρο τουριστικής ανάπτυξης, κάνοντας χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων που βρίσκονται στην διάθεσή της όπως:
1.Το χρηματοδοτικό εργαλείο “Jessica” το οποίο αποτελεί χρηματοδοτικό εργαλείο ανταποδοτικού χαρακτήρα.
2.Τους πόρους του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2007-2013 μέσα από τον κωδικό των τουριστικών υποδομών και
3.Την δυνατότητα προγραμματισμού χρηματοδότησης του επιλεγόμενου έργου μέσα από τους πόρους τους ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2014-2020.
Κατά τη διάρκεια της σύμβασης χρησιδανείου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα έχει την αποκλειστική εκμετάλλευση των όλων εγκαταστάσεων. Παράλληλα καθ΄ όλη τη διάρκεια της σύμβασης η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα έχει τη δυνατότητα να συμπράττει με τρίτους (νομικά ή φυσικά πρόσωπα) για την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων του «Σάρλιτζα», σύμφωνα με ρητό όρο της σύμβασης που θα καταρτισθεί διαθέτοντας και τη δυνατότητα να εκμισθώνει σε τρίτους τις ανωτέρω εγκαταστάσεις.
Η πρόταση του Περιφερειάρχη γίνεται δεκτή κατά την 33η Συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής Υγειονομικών της 21ης Δεκεμβρίου 2012 και στάλθηκε στο Δ.Σ. του ΕΤΑΑ για έγκριση.
Το έγγραφο αναφέρει χαρακτηριστικά :
- Κάνει κατ΄ αρχήν αποδεκτή την πρόταση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την παραχώρηση του ξενοδοχείου «Σάρλιτζα» μετά του οικοπέδου του εμβαδού 19.164 τ.μ. και της ιαματικής πηγής, με σύμβαση χρησιδανείου του όλου ακινήτου διάρκειας εξήντα (60) ετών, σύμφωνα με την εισήγηση του Περιφερειάρχη Βορέιου Αιγαίου κ. Νάσου Γιακαλή.
- Διαβιβάζει την απόφασή της προς το Δ.Σ του ΕΤΑΑ προς επικύρωση και παραπέμπει την εισήγηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στις υπηρεσίες, προς επεξεργασία όλων των επιμέρους λεπτομερειών που απαιτούνται για την υλοποίηση της εισήγησης της Περιφέρειας και
Φαίνεται ότι θετικά επέδρασε στη κρίση των μελών του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ η απόφαση του δικαστηρίου με την οποία το ΕΤΑΑ δικάστηκε με πρόστιμο 100.000 ευρώ επειδή δεν προστάτεψε
την πολιτιστική κληρονομιά. Ενάγων ήταν ο πρώην δήμος Θερμής. Η απόφαση του δικαστηρίου «υποχρεώνει τον εναγόμενο να άρει την προσβολή, λαμβάνοντας άμεσα όλα τα απαιτούμενα μέτρα αποκατάστασης, συντήρησης και διατήρησης του φέροντος οργανισμού του ένδικου μνημείου, τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα και συγκεκριμένα υποχρεώνει αυτό να προβεί: α. Σε άμεσες εργασίες στήριξης των ετοιμόρροπων τμημάτων των κτισμάτων συμπεριλαμβανομένης και της στέγης του κυρίου κτίσματος του ξενοδοχείου, ώστε να αποφευχθεί η πτώση και η πλήρης κατάρρευση αυτών, β. Σε εργασίες ανακατασκευής της στέγης των κτισμάτων, γ. Σε εργασίες εξωτερικών και εσωτερικών επισκευών των κτισμάτων, σοβάδες, κουφώματα, δ. Σε εργασίες αποκατάστασης και αναπαλαίωσης και συντήρησης του διατηρητέου μνημείου».
Με την ίδια απόφασή του, το δικαστήριο απειλεί εναντίον του εναγομένου χρηματική ποινή 2.000 ευρώ ως μέσον εκτέλεσης κάθε παράβασης της προηγούμενης διάταξης, υποχρεώνει τον εναγόμενο να καταβάλει στον ενάγοντα Δήμο το ποσό των 100.000 ευρώ με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής και έως την εξόφληση του ποσού, και τέλος καταδικάζει τον εναγόμενο στα δικαστικά έξοδα τα οποία ορίζει στις 2.000 ευρώ.
Το αποτέλεσμα αυτής της δίκης δικαιώνει τον πρώην δήμαρχο Θερμής Δημήτρη Καμενή που κίνησε το θέμα και ο οποίος πληροφορηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις δήλωσε ενθουσιασμένος αφού οι αγώνες του έπιασαν τόπο.