27 Δεκεμβρίου 2013

Η ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ δεν θέλει να γίνει ο δρόμος της Ηφαιστείας!!!!!




Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, πριν μερικούς μήνες, ανακοίνωσε  ότι εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η χρηματοδότηση του έργου «Αποκατάσταση οδού προς Αρχαιολογικό Χώρο Ηφαιστεία Α! ΦΑΣΗ», συνολικού προϋπολογισμού 600.000 Ευρώ, βάσει της πρότασης που είχε κατατεθεί.Πρόκειται για οδό, μήκους περίπου 5,0 χλμ. περίπου που συνδέει το επαρχιακό οδικό δίκτυο με τον αρχαιολογικό χώρο της «Ηφαιστείας» όπου πρόσφατα αναστηλώθηκε το γνωστό θέατρο.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής σε σχετική δήλωσε που έκανε για τη σημασία του έργου στη τοπική οικονομία αναφέρθηκε και στην καθοριστική συμβολή του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπου Αθανασίου.
Το έργο όμως αυτό δεν βρήκε τη θετική ανταπόκριση από όλους τους φορείς της ΛΗΜΝΟΥ , όπως  θα περίμενε κανείς. Η ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ (περιβαλλοντική οργάνωση) έβγαλε ανακοίνωσε με  τίτλο "Ανάγκη προστασίας αρχαιολογικού περιβάλλοντος" , με την οποία τοποθετείτε αρνητικά για τη προοπτική πραγματοποίησης του έργου.
Αφού στην αρχή αναφέρεται στον αρχαιολογικό πλούτο του νησιού, ο οποίος  όμως δεν έχει τύχει της απαιτούμενης προσοχής των φορέων και της πολιτείας, απορρίπτει το έργο, λέγοντας χαρακτηριστικά :  "Ο Όμιλος μας  υποστηρίζει ότι αντί να δαπανηθούν τα χρήματα για να ασφαλτοστρώσουμε έναν γραφικό αγροτικό δρόμο (όταν σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο σήμερα διαμορφώνονται σταθεροποιημένοι χωμάτινοι δρόμοι για λόγους αισθητικούς και περιβαλλοντικούς, αξίζει αυτά να διατεθούν για να αποκαταστήσουμε και αναδείξουμε όπως αρμόζει αυτή την μοναδική αρχαιολογική θέση, βάση μελέτης και προγράμματος."

Στη συνέχεια αυτοεξουσιοδοτείτε  και απαντά εκ μέρους των πολιτών και των επισκεπτών για τη σκοπιμότητα του έργου ως εξης :  "Αλήθεια, ποιόν θα εξυπηρετεί αυτός ο δρόμος;
- Τον τουρισμό του νησιού; Αν ο τουρίστας ερωτάτο για την σκοπιμότητα, αναμφίβολα θα απαντούσε ότι εκείνο που τον γοητεύει δεν είναι τα τσιμέντα του θεάτρου και οι ακαλαίσθητες περιφράξεις, αλλά η πορεία μετάβασης στο χώρο, το μοναδικό παρθένο τοπίο, που αποπνέει ιερότητά.
- Τον κάτοικο; Άραγε ρωτήθηκε αν ο δρόμος της Ηφαιστείας είναι πρωτεύον θέμα για την ποιότητα της ζωής του; Σε μια εποχή που η έλλειψη πόρων έχει γίνει το άλλοθι για να μην επιλύεται κανένα θέμα, επιλέγεται ο δρόμος της Ηφαιστείας ως έργο πολιτισμού;"

 Στο τέλος βέβαια ζητά τα χρήματα αυτά (600.000 ευρώ)  να δοθούν συμβολικά στο Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ προκειμένου να ενταχθεί στο δίκτυο των αρχαίων θεάτρων της Ελλάδος και να ζητηθεί η συνδρομή του διακεκριμένου διεθνώς φορέα. Λέει χαρακτηριστικά :"Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε την πραγματικότητα στα μάτια και να διερωτηθούμε γιατί το θέατρο της Ηφαιστείας δεν συγκαταλέγεται στο δίκτυο των αρχαίων θεάτρων της Ελλάδος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», όπως τα θέατρα Σπάρτης, Φιλίππων, Φερών, Μαρώνειας, Δωδώνης, Αμφίπολης, Μεσσήνης, Μήλου και τόσων άλλων; Μήπως ήρθε η ώρα να συμβάλουμε συμβολικά με τα χρήματα της ασφαλτόστρωσης και να ζητήσουμε τη συνδρομή του διακεκριμένου διεθνώς αυτού φορέα για την επούλωση των πληγών και την αποκατάσταση του θεάτρου και του άμεσου περιβάλλοντα χώρου του με βάση τα διεθνή πρότυπα, με απώτερο στόχο την ένταξη του στο δίκτυο του Σωματείου Διάσωσης Αρχαίων Θεάτρων «ΔΙΑΖΩΜΑ» και την προβολή του διεθνώς;"
Το διάζωμα είναι ένα σωματείο που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Σταύρου Μπένου , όταν έπαυσε να είναι υπουργός, και έχει σαν αντικείμενο τη διάσωση και καταγραφή των αρχαίων θεάτρων. Στο δίκτυο αυτό έχει ενταχθεί , εδώ και μερικά  χρόνια, το αρχαίο θέατρο Μυτιλήνης. Μάλιστα  η Νομαρχία Λέσβου ανακοίνωσε τη διάθεση πίστωσης   50.000 Ευρώ για τους σκοπούς του δικτύου. Για τη διάσωση του αρχαίου θεάτρου της Μυτιλήνης άνοιξε "κουμπαράς" για να καταθέτει όποιος θέλει τη συνδρομή του. Η τύχη του κουμπαρά αγνοείται , ενώ δεν έχει τίποτα  μέχρι σήμερα  στο αρχαίο θέατρο της Μυτιλήνης.



 
 

Χωρίς πρόνοια για τον ντόπιο πληθυσμό.

Στο τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας αναδείχτηκαν  δυο (2) σοβαρά προβλήματα που  δημιουργούν σοβαρές α...