δημοσίευμα του limnosreport.gr
Σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, του τουρισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος αναδείχθηκαν μέσα από το τριήμερο συμπόσιο που διοργάνωσε ο Όμιλος «Ανεμόεσσα», με θέμα «Παραγωγή – Τουρισμός – Περιβάλλον: Ένα μέλλον για τη Λήμνο».
Σε μια εποχή που βρίσκει τη Λήμνο – σύμφωνα με την πρόεδρο της «Ανεμόεσσας», Φωτεινή Εκμεκτζόγλου – «να μάχεται για τα αυτονόητα, για το δικαίωμά μας να μην οπισθοδρομήσουμε με την κατάργηση και συγχώνευση δομών και υπηρεσιών, με ανύπαρκτες ή και πανάκριβες συγκοινωνίες, διοργανώσαμε αυτό το συμπόσιο προσπαθώντας να δούμε το μέλλον αυτού του τόπου και πώς μπορούμε θετικά να ανοίξουμε ένα δρόμο για τη νεώτερη γενιά». Και συνέχισε η κ. Εκμεκτζόγλου, υποστηρίζοντας: «Πεποίθηση και βάση όλων των προσπαθειών μας είναι πως ο τόπος αυτός οφείλει να στοχεύει σε δραστηριότητες με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξή του. Μία ανάπτυξη που κατά τη γνώμη μας πρέπει να στηρίζεται στη σύγχρονη γνώση μέσα από σωστή κατάρτιση, στην ευαίσθητη αξιοποίηση και ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων που αποτελούν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και μπορούν να συμβάλουν στην ήπια τουριστική ανάπτυξη.»
ΣΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 15-17 Νοεμβρίου 2013 ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ανά θεματική ενότητα ήταν οι εξης :
Σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, του τουρισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος αναδείχθηκαν μέσα από το τριήμερο συμπόσιο που διοργάνωσε ο Όμιλος «Ανεμόεσσα», με θέμα «Παραγωγή – Τουρισμός – Περιβάλλον: Ένα μέλλον για τη Λήμνο».
Σε μια εποχή που βρίσκει τη Λήμνο – σύμφωνα με την πρόεδρο της «Ανεμόεσσας», Φωτεινή Εκμεκτζόγλου – «να μάχεται για τα αυτονόητα, για το δικαίωμά μας να μην οπισθοδρομήσουμε με την κατάργηση και συγχώνευση δομών και υπηρεσιών, με ανύπαρκτες ή και πανάκριβες συγκοινωνίες, διοργανώσαμε αυτό το συμπόσιο προσπαθώντας να δούμε το μέλλον αυτού του τόπου και πώς μπορούμε θετικά να ανοίξουμε ένα δρόμο για τη νεώτερη γενιά». Και συνέχισε η κ. Εκμεκτζόγλου, υποστηρίζοντας: «Πεποίθηση και βάση όλων των προσπαθειών μας είναι πως ο τόπος αυτός οφείλει να στοχεύει σε δραστηριότητες με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξή του. Μία ανάπτυξη που κατά τη γνώμη μας πρέπει να στηρίζεται στη σύγχρονη γνώση μέσα από σωστή κατάρτιση, στην ευαίσθητη αξιοποίηση και ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων που αποτελούν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και μπορούν να συμβάλουν στην ήπια τουριστική ανάπτυξη.»
Ακόμη, σύμφωνα με την «Ανεμόεσσα», θα πρέπει να στηρίζεται σε μία σύγχρονη, βιώσιμη πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση που από κοινού μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην απασχόληση, στην ανταγωνιστικότητα επώνυμων προϊόντων, στη συνέχεια της παράδοσης, στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας της Λήμνου. Επίσης, θα πρέπει να στηρίζεται σε σύμμετρες και μικρής κλίμακας παρεμβάσεις που διατηρούν τα χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας, στη δημιουργία δομών συνεργασίας και συνεκμετάλλευσης, αξιοποιώντας αθροιστικά δυνάμεις, πόρους και γνώση, και στην ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας και της τοπικής αυτοτέλειας.
Η αμπελοκαλλιέργεια
Για τον τομέα της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής κρασιού, επισημάνθηκε ότι η παραγωγή σταφυλιών στη Λήμνο μειώθηκε τα τελευταία 10 χρόνια σχεδόν στο 1/3, ενώ τα παραγόμενα σταφύλια δεν επαρκούν πλέον να καλύψουν τις ανάγκες παραγωγής κρασιού. Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές των σταφυλιών παραμένουν σε επίπεδα που καθιστούν προβληματική τη βιωσιμότητα των αμπελώνων, ενώ νέοι αμπελώνες δεν αναπτύσσονται, παρά την επιδότησή τους.
Για τον τομέα της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής κρασιού, επισημάνθηκε ότι η παραγωγή σταφυλιών στη Λήμνο μειώθηκε τα τελευταία 10 χρόνια σχεδόν στο 1/3, ενώ τα παραγόμενα σταφύλια δεν επαρκούν πλέον να καλύψουν τις ανάγκες παραγωγής κρασιού. Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές των σταφυλιών παραμένουν σε επίπεδα που καθιστούν προβληματική τη βιωσιμότητα των αμπελώνων, ενώ νέοι αμπελώνες δεν αναπτύσσονται, παρά την επιδότησή τους.
Τονίστηκε, ακόμη, ότι η ανάπτυξη της οινοποιίας πρέπει να βασιστεί στην προώθηση των ιδιαίτερων τοπικών οίνων. Ως τέτοιοι πρέπει να θεωρούνται το γλυκό κρασί «Μοσχάτος Λήμνου» από την ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας, καθώς και το κόκκινο κρασί από την ποικιλία Λημνιό (και όχι Καλαμπάκι).
Μεγάλης σημασίας θα πρέπει να είναι η ενίσχυση του ονόματος των κρασιών της Λήμνου (Μοσχάτος Λήμνου και Λημνιό) στο εσωτερικό και κυρίως η προώθησή τους σε αγορές του εξωτερικού.
Στον τομέα του τουρισμού, τονίστηκε η ανάγκη να αναδειχθούν η ταυτότητα, η μοναδικότητα των χαρακτηριστικών του τόπου, τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Στόχος θα είναι ο επισκέπτης να ζήσει μια εμπειρία μοναδική, δεμένη με τον τόπο και τους ανθρώπους του. Μια εμπειρία ποιότητας που θα απλώνεται στο χώρο και στο χρόνο.
Για την υλοποίηση αυτών των στόχων, θα πρέπει να υπάρξει μια στρατηγική ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης, που θα δημιουργήσει συνέργειες με άλλους τομείς και που οφείλει να συνοδεύεται από σχεδιασμό και οργάνωση στα θέματα των συγκοινωνιών και του οργανωμένου θεματικού τουρισμού, ενώ θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για τον εορτασμό το 2015 για τα 100 χρόνια από τη Μάχη της Καλλίπολης.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του συμποσίου συζητήθηκαν θέματα ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της γαλακτοκομίας, καθώς και της τυροκομίας, όπου ο παρευρισκόμενος εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Σάββας Βαρελτζής δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει τη χρηματοδότηση για την προετοιμασία και υποβολή του φακέλου για την κατοχύρωση του τυριού Μελίπαστο-Μελίχλωρο ως προϊόντος ΠΟΠ.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του συμποσίου συζητήθηκαν θέματα ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της γαλακτοκομίας, καθώς και της τυροκομίας, όπου ο παρευρισκόμενος εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Σάββας Βαρελτζής δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει τη χρηματοδότηση για την προετοιμασία και υποβολή του φακέλου για την κατοχύρωση του τυριού Μελίπαστο-Μελίχλωρο ως προϊόντος ΠΟΠ.
ΣΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 15-17 Νοεμβρίου 2013 ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ανά θεματική ενότητα ήταν οι εξης :
- 1.Γαλακτοκομεία – Τυροκομεία
Δρ. Θεόφιλος Μασούρας: Γεωπόνος, διδάκτωρ του Université de Technologie de Compiègne της Γαλλίας, Επίκουρος Καθηγητής Γαλακτοκομίας στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Συμμετέχει ενεργά σε ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα και προωθεί τα θέματα Τεχνολογίας Γάλακτος, Γαλακτοκομικών Προϊόντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τη μεταφορά σύγχρονης γνώσης στους απασχολούμενους στον κλάδο, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της γαλακτοκομίας και στις προσπάθειες κατοχύρωσης και προβολής παραδοσιακών τυριών μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται θέματα που μπορεί να απασχολούν τους Λημνιούς παραγωγούς:
- Μελέτη των παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ).
- Χαρακτηριστικά του βιολογικού γάλακτος και των βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων.
- Μελέτη της ωρίμανσης των γαλακτοκομικών προϊόντων και προσδιορισμός των συστατικών που διαμορφώνουν το άρωμα και τη γεύση τους.
- Προσδιορισμός συστατικών του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων με ιδιαίτερο διατροφικό ενδιαφέρον).
- Μελέτη του προφίλ των αρωματικών συστατικών των γαλακτοκομικών προϊόντων.
- Ανάπτυξη νέων γαλακτοκομικών προϊόντων.
- Ανάπτυξη μεθόδων για τον έλεγχο της νοθείας των τροφίμων.
- 2.Παραγωγή Αποσταγμάτων
Δρ Mαρία Γερογιαννάκη: Γεωπόνος, διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με σπουδές βιοχημείας στο Simon Fraser University, British Columbia (Canada).
Διδάσκει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκεκριμένα στο εργαστήριο Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Η ερευνητική της δραστηριότητα είναι επικεντρωμένη στην ανάλυση, αλλά και τον οργανοληπτικό έλεγχο των αλκοολούχων ποτών από πρώτες ύλες γεωργικής προέλευσης, όπως π.χ. (σταφύλια, αρωματικά φυτά, φρούτα και σιτηρά ).
Ιδιαίτερη έμφαση στην ερευνητική της δραστηριότητα --με πρωτότυπα πειραματικά αποτελέσματα-- έδωσε στα ελληνικά παραδοσιακά αποστάγματα, όπως το τσίπουρο, το ούζο, τα οινικά αποστάγματα από Ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών, αλλά και τα παραδοσιακά λικέ, με τσίπουρο και φρούτα της ελληνικής γης και όχι μόνο.
- 3.Οινοπαραγωγή
Δρ. Χαρούλα Σπινθηροπούλου: Γεωπόνος (Α.Π.Θ.), με ειδίκευση στην αμπελουργία (D.A.A. ENSA Montpellier), οινολόγος, διδάκτορας αμπελουργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εργάζεται περισσότερα από 20 χρόνια στον άμπελο-οινικό χώρο. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οινοποιήσιμες Ποικιλίες του Ελληνικού Αμπελώνα» και αρκετών ερευνητικών εργασιών πάνω σε θέματα κλωνικής επιλογής, terroir, βιολογικής καλλιέργειας αμπέλου. Ταυτόχρονα με την συμβουλευτική της δραστηριότητα (Κτήμα Κυρ-Γιάννη, DKG κ.α.), καλλιεργεί τους ιδιόκτητους αμπελώνες της με βάση τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και παράγει τα κρασιά «Αργατία».
- 4.Τοπικές Αγορές – Νησιωτικά Προϊόντα
Δρ. Γιώργος Βλάχος: Γεωπόνος, Επίκουρος Καθηγητής του ΓΠΑ στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, κάτοχος MSc από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων στην Αγροτική Πολιτική και Διδακτορικού από το ΓΠΑ. Έχει συμμετάσχει ως ερευνητής σε ερευνητικά προγράμματα με επίκεντρο την αγρο-περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ, τη σχέση γεωργίας περιβάλλοντος αλλά και γενικότερα σε θέματα που αφορούν τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη. Είναι πρόεδρος του ΔΣ της περιβαλλοντικής Οργάνωσης WWF Ελλάς.
- 5.Τοπική Κουζίνα
Χρίστος Ζουράρις: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε νομικά στην Αθήνα, το Παρίσι και το Λονδίνο. Δικηγόρησε στην Αθήνα. Η συγγραφική του ενασχόληση με τη γαστρονομία ξεκίνησε το 1989 με την δημοσίευση χρονογραφημάτων στην εφημερίδα Καθημερινή με το ψευδώνυμο Δειπνοσοφιστής. Συγγραφέας των βιβλίων «Δειπνοσοφιστής» (Ικαρος,1991), «Ο Δεύτερος Δειπνοσοφιστής» (Ικαρος,1998), «Ο Τρίτος Δειπνοσοφιστής» (Ίκαρος, 2003).
- 6.Θεματικός Τουρισμός
Παναγιώτης Γεωργιάδης: Ειδικός σε θέματα αμπελοοινικής πολιτικής, εκπαίδευσης και οργάνωσης συλλογικών δράσεων στον αμπελοοινικό τομέα και ειδικότερα στην ανάπτυξη του οινικού τουρισμού. Διετέλεσε Διευθυντής της πρώτης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, του Διεπαγγελματικού Συνδέσμου Οίνων Ονομασίας Προελεύσεως «Νάουσα» (1990-1995), καθώς και Διευθυντής της Ένωσης Οινοποιών της Βόρειας Ελλάδας (1996-2008).Από το Σεπτέμβριο του 2008 είναι συνιδιοκτήτης και διαχειριστής του οινοποιείου «Αργατία».
- 7.Αειφόρος Περιφερειακή Ανάπτυξη
Horst Hoenig: Αρχιτέκτων πολεοδόμος με σπουδές στο Πολυτεχνείο του Γκρατς (Αυστρία) και Αστικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Λος Άντζελες). Από το 2.000 είναι Σύμβουλος Περιφερειακού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ιαματικών Πηγών στην Αυστρία και διεθνώς και συμμετέχει σε διεπιστημονικά προγράμματα στον τομέα του περιφερειακού σχεδιασμού και της τουριστικής ανάπτυξης. Είναι πρόεδρος του Ομίλου INGENOS, μη κερδοσκοπικού οργανισμού για τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη και πρόεδρος του Tourism Cluster που ειδικεύεται στην ανάπτυξη των ιαματικών πηγών στην Ευρώπη, σε συνεργασία με εταίρους στον τομέα της υδρογεωλογίας, των τουριστικών ακαδημιών, του τουριστικού μάρκετινγκ, της ενεργειακής διαχείρισης και της διαχείρισης των ιαματικών πηγών (SPA).
Το Tourism Cluster συμμετέχει καθοριστικά στην ανάπτυξη των ιαματικών πηγών στην Αυστρία και τη Νότια Γερμανία, ενώ έχει συμβάλει σε μελέτες ανάπτυξης ιαματικών πηγών περιοχών της Πολωνίας, της Βοϊβοδίνας στη Δυτική Ρουμανία, της Βοσνίασ και της Ελλάδας. Στην Αυστρία ίδρυσε το πρόγραμμα υγείας «Volcanic Land» στην περιοχή της Στυρίας συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.