20 Μαρτίου 2011

Τίμησε τον Οδυσσέα Ελύτη η πατρίδα του.

Λίγο πριν τη αποκάλυψη της πλάκας ονομασίας.

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία , το Σάββατο 19 Μαρτίου , η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Παγγεραγωτικός Σύλλογος, για τα 100 χρόνια του Οδυσσέα Ελύτη. Η εκδήλωση έγινε στο  Πολύκεντρο του Παπάδου , δηλαδή λίγα μέτρα ποιό μακρυά από το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο μεγάλος ποιητής. Στη πραγματικότητα η συγκεκριμένη εκδήλωση  ανοίγει τον κύκλο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν εφέτος για να γιορταστούν των 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή.

Η πλάκα έχει αποκαλυφθεί. Η αίθουσα λέγεται πλέον
"Οδυσσέας Ελύτης"
Η γενέτηρά , τιμώντας το μεγάλο ποιητή , έδωσε το όνομά του στη  πανέμορφη αίθουσα  Πολιτισμού που διαθέτει και η οποία ήταν ένα παλιό ελαιοτριβείο. Έτσι η αίθουσα πολιτισμού του Παπάδου λέγεται από τώρα Αίθουσα Πολιτισμού "Οδυσσέας Ελύτης". Την αποκάλυψη της πλάκας  ονομασίας της αίθουσας  έκαναν από κοινού ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος και ο Αντιδήμαρχος Γέρας Θέμιστοκλής Αθανάσης.
Στη συνέχεια ο Φιλόλογος - δημοσιογράφος Τζάνος Στεφανέλλης και ο επίσης φιλόλογος Νικήτας Παρίσης μίλησαν για τη ζωή και το έργο του μεγάλου ποιητή. Η απαγγελία ποιημάτων του ποιητή έγινε από μαθητές και μαθήτριες, ενώ οι χορωδίες του Συλλόγου ανέλαβαν να παρουσιάσουν μερικά από τα ποιο γνωστά μελοποιημένα ποιήματα. Τις χορωδίες διηύθυνε, με πολύ επιτυχία , ο μουσικοδιδάσκαλος Στέλιος Λασκαρίδης , ενώ  ο Αντώνης Βερβέρης έπαιζε στο πιάνο. Από την εκδήλωση δεν μπορούσε να λείψει ο γιατρός Μάκης Αξιώτης ο οποίος μίλησε για τον "εικαστικό Ελύτη".

Ο Στέλιος Λασκαρίδης διευθύνει τη χορωδία του
Παγγεραγωτικού Συλλόγου.
Στη τελετή παρέστησαν, εκτός από τον Δήμαρχο Λέσβου Δημήτρη Βουνάτσο, ο βουλευτής Σπύρος Γαληνός,  ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής , ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Ηρακλής Βερβέρης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Παναγιώτης Προβέτζας, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Σωτήρης Ζαμτράκης , οι αντιδήμαρχοι Θεμιστοκλής Αθανάσης , Γιάννης Βατός , Ηλίας Κουναριέλλης , πολλοί δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και πολύς κόσμος.
Ο κ. Ζορμπάς , Πρόεδρος του Πολιτιστικού Παγγεραγγωτικού Συλλόγου , εμφανώς ευχαριστημένος από τη συμμετοχή του κόσμου και την παρουσία τόσων εκπροσώπων της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης , ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης , έκανε μια σύντομη  παρουσίαση και αναφορά  της ζωής του Οδυσσέα Ελύτη , μίλησε στη συνέχεια για την αγάπη που  διέκρινε τον ποιητή για την ιδιαίτερη πατρίδα.


Ο Στέλιος Λασκαρίδης που διήυθυνε τη χορωδία
και ο Αντώνης Βερβέρης πού έπαιξε στο πιάνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χώρος αυτός βρίσκεται πολύ κοντά στο ανακαινισμένο Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά, το οποίο ανήκε στην οικογένεια της μητέρας του ποιητή, καθώς και στο πατρικό της οικογένειας Βρανά, ένα νεοκλασικό αρχοντικό, που μέχρι πρότινος στέγαζε το Δημαρχείο Γέρας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Λέσβου Ηρακλής Βερβέρης έκανε τη παρακάτω δήλωση " Ήταν μια όμορφη βραδιά που είχε ποιότητα και συγκίνηση. Ποιότητα γιατί  η παρουσίαση της ζωής και το έργο του Οδυσσέα Ελύτη έγινε κατά τρόπο άψογο. Συγκίνηση γιατί όλα αυτά έλαβαν χώρα  σε χώρο που έζησε και μεγάλωσε ο ποιητής. Η δε μετανομασία της αίθουσας Πολιτισμού σε αίθουσα "Οδυσσέα Ελύτη" θα θυμίζει αμέσως στον επισκέπτη τη σχέση που έχει ο τόπος αυτός με τον ποιητή. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που μόχθησαν για να διαμορφωθεί  ο όμορφος χώρος πολιτισμού , καθώς επίσης και στο Πρόεδρο και τα μέλη του Πολιτιστικού Παγγεραγωτικού Συλλόγου για την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης".



Χωρίς πρόνοια για τον ντόπιο πληθυσμό.

Στο τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας αναδείχτηκαν  δυο (2) σοβαρά προβλήματα που  δημιουργούν σοβαρές α...