Στην τελική ευθεία μπαίνει η ίδρυση τεσσάρων περιφερειακών εφετείων στη χώρα, μετά το «πράσινο φως» που άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνοντας νόμιμα τα σχετικά προεδρικά διατάγματα.
Η λειτουργία νέων εφετείων στο Ηράκλειο της Κρήτης, το Αγρίνιο, τη Μυτιλήνη και τη Χαλκίδα έχει περάσει από σαράντα κύματα, καθώς οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων συγκροτούσαν επιτροπές μελέτης για τη χωροταξική κατανομή της δευτεροβάθμιας Δικαιοσύνης, χωρίς ποτέ να κάνουν το επόμενο βήμα, διότι προσέκρουαν στις σφοδρές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.
Ηδη, μετά τη χθεσινή θετική γνωμοδότηση του Ε' Τμήματος του ΣτΕ, δικηγόροι και φορείς των Χανίων ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις. «Θα περιμένω να διαβάσω την επίσημη απόφαση» ήταν το πρώτο σχόλιο του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Δημήτρη Ποντικάκη, ο οποίος πάντως άφησε αιχμές κατά της βουλευτού Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Μαρίας Σκραφνάκη, για άσκηση πιέσεων. Ειδικά στην Κρήτη έχουν ξεσπάσει κατά καιρούς άγριες μάχες, με τους Χανιώτες να θεωρούν ότι αποτελεί «casus belli» η διάσπαση του εφετείου που λειτουργεί στην πόλη τους και αντίθετα, τους φορείς του Ηρακλείου να είναι υπέρμαχοι της ίδρυσης και δεύτερου εφετείου.
Πάντως, το ΣτΕ, με δεδομένη την έγγραφη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη ότι αποκλείεται η αύξηση του αριθμού των δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων λόγω της ίδρυσης των νέων εφετείων, τονίζει ότι ανήκει στην πολιτεία η κρίση αν είναι εφικτή η αποτελεσματική λειτουργία τους με ανακατανομή του υφιστάμενου προσωπικού. Οι δικαστές (μειοψήφησε ο εισηγητής Χ. Ντουχάνης) βασίστηκαν στη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που τάσσεται υπέρ της λελογισμένης αποκέντρωσης των δικαστηρίων, η οποία επιτυγχάνεται με την ίδρυση νέων, κατά τρόπο ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των πολιτών σε αυτά και να αποσυμφορούνται τα μεγάλα δικαστήρια της χώρας, τα οποία εμφανίζουν ανησυχητική βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης. (διάβασε το σχετικό άρθρο του ΕΜΠΡΟΣ)