3 Νοεμβρίου 2012

Γερμανική βοήθεια για τη διάθεση του λαδιού!!




Ο Περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής απευθύνει χαιρετισμό το Συνέδριο

Πραγματοποιήθηκε χθες (2/11) στη Μυτιλήνη συνέδριο, με θέμα τη βελτίωση και προώθηση του ελαιόλαδου και ελαιουργικών προϊόντων, στο χώρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου, ενώ παραβρέθηκε και η Τζένη Καπέλου αντιπρόσωπος του Ιδρύματος Hanns - Beldel.  
  Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε μέσα στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και οργανώθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Εμπορικό Επιμελητήριο.
Η πραγματοποίηση του συνεδρίου  είχε συμφωνηθεί μεταξύ του κ.Κριστόφ Σουμάχερ Συμβούλου του Υφυπουργού Εργασίας της Γερμανίας  σε προηγούμενη επίσκεψη που έκανε για αυτό το σκοπό στο νησί μας. Τότε ο κ. Σουμάχερ , εκτός από το Εμπορικό Επιμελητήριο είχε επισκεφτεί  στην  Περιφέρεια τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλή Βερβέρη  με τον οποίο συζήτησε και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί στη διάθεση των τοπικών προϊόντων και τα προβλήματα του  τουρισμού. Η διαπίστωση ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη διάθεση του λαδιού , πουλιέται σχεδόν χύμα στους Ιταλούς, οδήγησε στην ανάγκη της διοργάνωσης αυτού του συνεδρίου.
Η Ελληνογερμανική Συνέλευση αποτελεί καρπό της γραπτής συμφωνίας που υπογράφτηκε στις 5 Μαρτίου 2010 μεταξύ  του  Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίου κ. Μέρκελ.  Οι δύο αρχηγοί κυβερνήσεων είχαν συμφωνήσει στα πλαίσια της μακροχρόνιας καλής φιλίας μεταξύ των δύο χωρών να εντατικοποιηθεί η συνεργασία σε όλους τους τομείς. Θέλησαν, ιδιαίτερα, να ενισχύσουν τη συνεργασία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Ειδικά η ενεργοποίηση του θεσμού των αδελφοποιημένων πόλεων και η επέκτασή του με νέες συμμετοχές, προσφέρει τη δυνατότητα για απευθείας ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ενίσχυση του υπάρχοντος δικτύου επαφών των δήμων.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίχτηκαν στο Συνέδριο φαίνεται ότι η Γερμανική αγορά μπορεί να απορροφήσει ικανές ποσότητες ελαιόλαδου με την προϋπόθεση της σωστής τυποποίησης. Έρευνα που έγινε έδειξε ότι οι Γερμανοί προτιμούν  τη μαλακή γεύση του λαδιού και το χρυσοπράσινο χρώμα , ιδιότητες δηλ. που διαθέτει το Λεσβιακό ελαιόλαδο.
Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από πολλοί,  που ασχολούνται με το λάδι και την ελιά, παρακολούθησαν και συμμετείχαν με ερωτήσεις - παρεμβάσεις στο Συνέδριο.
Στο περιθώριο του Συνεδρίου ο κ. Σουμάχερ συζήτησε με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλή Βερβέρη για το ποια θα πρέπει να είναι η  επόμενη ενέργεια προκειμένου να προκύψουν χειροπιαστά αποτελέσματα.

 

Χωρίς πρόνοια για τον ντόπιο πληθυσμό.

Στο τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας αναδείχτηκαν  δυο (2) σοβαρά προβλήματα που  δημιουργούν σοβαρές α...