23 Ιουνίου 2011

Ξεκινά το πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας.


Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου , με τη παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Εργασίας , παρουσιάστηκε το πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας που εκτελεί το Υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τη προκήρυξη , στο Βόρειο Αιγαίο θα απασχοληθούν 1700 άνεργοι, για   πέντε μήνες. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι :
  • Πολιτιστικοί Σύλλογοι
  • Συνδικαλιστικοί Σύλλογοι.
  • ΜΚΟ
  • Εθελοντικές / Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
  • Οργανώσεις ΑΜΕΑ
Επιλέξιμες δράσεις (ενδεικτικά) είναι :

•Περιβάλλον Πολιτισμός

•Κοινωνική ένταξη Κοινωνικές υπηρεσίες/Υγειονομικές Υπηρεσίες
•Αντιμετώπιση της φτώχειας
•Καταπολέμηση των διακρίσεων κάθε μορφής
•Στήριξη της εργασίας

Όλοι οι δικαιούχοι πρέπει να συμβληθούν με τους λεγόμενους "ενδιάμεσους φορείς" που είναι οι ΟΤΑ α! και β! βαθμού και οι εταιρείες τους, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό του κράτους σε ποσοστό  πάνω από 50% .
Το κόστος εργασίας θα καλύψει το Υπουργείο Εργασίας , ενώ τις λοιπές δαπάνες θα αναλάβουν οι ενδιάμεσοι φορείς.
Οι άνεργοι θα απασχοληθούν σε φορείς της Αυτοδιοίκησης και κοινωνικούς φορείς, λαμβάνοντας το βασικό μισθό και με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν , πέραν των εκπροσώπων του Υπουργείου Εργασίας , ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Ηρακλής Βερβέρης που προήδρευσε της συσκέψεως , ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Μάρκος, ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Τσακίρης , ο  Εκτελεστικός Γραμματέας Παναγιώτης Καπάρας, ο Δημήτρης Φυτάς από την ενδιάμεση διαχειριστική αρχή.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου  Ηρακλής Βερβέρης υποστήριξε ότι " το πρόγραμμα στους δύσκολους καιρούς που διέρχεται ο τόπος,  δεν λύνει ασφαλώς το οξυμένο πρόβλημα ανεργίας στο Βόρειο Αιγαίο, ούτε αποτελεί πανάκεια. Δίνει όμως  διέξοδο σε σημαντικό αριθμό μακροχρόνια ανέργων, κυρίως νέων, τους εντάσσει στην εργασία παρέχοντάς τους πλήρη ασφάλιση. Αποτελεί μια ανάσα και έτσι πρέπει να το δούμε και να το αντιμετωπίσουμε."
Μέχρι τις 5 Ιουλίου, θα πρέπει να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον συμμετοχής των φορέων του Βορείου Αιγαίου, με υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων και στη συνέχεια θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες προκειμένου το Σεπτέμβριο να αρχίσει η υλοποίηση του προγράμματος με την απορρόφηση ανέργων.(δέστε ολόκληρη τη προκήρυξη που αφορά το Βόρειο Αιγαίο)

Χωρίς πρόνοια για τον ντόπιο πληθυσμό.

Στο τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας αναδείχτηκαν  δυο (2) σοβαρά προβλήματα που  δημιουργούν σοβαρές α...